Министерство на здравеопазването може да закрие Националния център по наркомании (НЦН). Министърът на здравеопазването Таня Андреева е предложила дейността да се поеме от Националния център по обществено здраве (НЦОЗ) и Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Предложението в момента е само проект, но предстои обсъждане и гласуване. На сайта на здравното министерство са публикувани документите за проекта и доклад на здравната министърка с преложението за закриването на центъра. 

В доклада се казва, че към НЗОЦ се предвижда да преминат и лабораторията за изследване на наркозависими, консултативният център на родители и деца и Националният фокусен център. Служители на звената са заплашени да останат без работа, защото към центъра по обществено здраве ще бъдат прехвърлени само 10 щатни работници. Служителите на центъра са научили новината от сайта на МЗ, а шефката му д-р Цвета Райчева е в отпуск  до края на август и не е в течение на идеята за закриването му.

Какво се крие зад предложението

Ръководителят на Националния фокусен център Момчил Василев коментира пред bTV, че имотни интереси към сградата на НЦН са причината за изненадващото предложение, а не подписката, която събраха жителите на квартатл "Зона Б-18". Нападение от неизвестен маскиран мъж срещу собственичка на книжарница в квартала беше една от причините да се засили негативното отношение на живеещите в района към здравното заведение и наркозависимите, които се лекуват там. Въпреки, че не е разпознала маскирания мъж, нападната жена е убедена, че той е наркозависим.

Подобни съмнения за апетитите към сградата на центъра има и Юлия Герогиева, която е служител в неправителствената организация Фондация "Инициатива за здраве". Според нея освен интересът към сградата друга възможна причина за закриването на центъра е обяваването му против промените в наказателния кодекс, свръзани с притежанието и употребата на наркотици. Георгиева подчерта още, че центърът работи добре, а в институциите, които трябва да поемат дейността му, няма нито един професионалист в сферата на зависимостите.

"НЦН работи прекрасно от десетилетия. Там са единствените хора в България, които имат понятие от ефективна политика по отношение на зависимите.", каза още Юлия Георгиева.

Становището на НЦН срещу промените в НК е изпратено до министъра на правосъдието Зинаида Златанова в началото на тази година. В писмото от шефката на НЦН д-р Райкова се казва, че с предложените промени в НК ще липсва прецизност и точност при установаяването на престъпления, свръзани с дрога и всички случаи ще бъдат разглеждани на общо основание. В становището на НЦН се подчертва, че в проекта на НК трябва да има текст, който да регламентира възможностите за лечение и получаване на специализирани услуги в местата за лишаване от свобода на лица, които са зависими към наркотични вещества.

Потърсихме коментар от Министерството на здравеопазването за идеята за закриване на центъра и мотивите на министър Таня Андреева. Оттам получихме отговор да изпратим въпросите си към здравната министърка по електронната поща и да очакваме отговор.