Статуя за 338 милиона долара ще вдигат в Индия. Тя щяла да бъде най-високата в света, съобщава ИТАР-ТАСС. В бюджета за финансовата 2014-2015 г. вече са предвидени 33 милиона долара. Останалите щели да дойдат от волни пожертвования на населението и разни организации. 

Честта да се извисява над всички скулптори на планетата се пада на първия министър на вътрешните работи в независима Индия Сардара Валлабхаи Пател.

Сардара Валлабхаи Пател.

Монументът ще е 182 метра, което е два пъти повече от статуята на Свободата в Ню Йорк (93 м.) И още едно сравнение - Айфеловата кула е малко над 320 метра, заедно с антените. Най-разочаровани ще бъдат обаче в Северна Корея. Техният вожд и учител Ким Ир Сен се въздига само на 23 метра. Но пък да се сърдят и на себе си, защото са дали едва 10 милиона долара са скулптората.

Премиерът Моди още в началото на годината когато не беше избран на поста, започна да работи по проекта. Тогава той беше главен министър на щата Гуджарат. А точно в него на остров на река Нармада ще се издигне паметникът.

Отделените средства от бюджета бяха посрещнати на нож. Те са два пъти по-големи, отколкото разходите за образованието на жените и почти толкова, колкото държавата харчи за сигурността на жените, разкриха от опозицията. Премиерът обаче е решил да превърне Пател в алтернативен сивмол на Джавахарлал Неру и Махатма Ганди. Според него и двамата политици са виновни за корупцията и ниското жизнено равнище в страната, докато Пател бил сивмол на единството на Индия.