Прокурорската колегия на ВСС днес се стовари почти с цялата възможна строгост върху двама обвинители - районния прокурор на Варна Цветанка Гетова и Димитър Захариев от Плевен. Затова пък колегията прекрати дисциплинарното производство срещу "знаковия" Петьо Еврото - бивш шеф на Столичното следствие, наречен от Пеевски "гениален изрод", който можел за една бутилка уиски да образува на всекиго всичко...

Цветанка Гетова бе освободена от ръководния пост и остава редови магистрат - най-тежкото дисциплинарно наказание след тоталното уволнение от системата. То идва в резултат на събирани касови бележки от кръчма и показания на келнери... Бе гласувано от прокурорската колегия днес на закрито заседание, а това е едното от двете дисциплинарни дела, тръгнали след предложение на Сотир Цацаров, пише "Де факто".

„Ще обжалваме санкцията пред ВАС“, категорично е заявил пред сайта адвокатът на Гетова Антон Станков. Доказателствата не са събрани по законовия ред и нищо не доказват, казва той.

Случаят „Варна“ нашумя по няколко причини.

Първо, през април срещу районния прокурор Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова тръгнаха две дисциплинарни дела – за оказван натиск върху потърпевша да оттегли жалба за закана с убийство и за консумиране на алкохол в работно време. Провиненията бяха огласени от прокурорския пресцентър, уведомяваше се, че обвинител №1 Сотир Цацаров настоява за уволнението на двете дами. Съобщението за натиска звучеше сериозно, притеснителното обаче е, че наказателни производства за това няма. Днешното наказание е за „залавянето“ на Гетова в заведение в работно време, за което обвинители от окръжно и апелативно ниво бяха събирали касови бележки и разпитвали келнери. Колегията на ВСС още не е произнесла за оказвания натиск.

А пък в началото на май и Гетова, и Даскалова са командировани – районната прокурорка на Варна във Видин, зам.-районната - в Монтана, без посочен срок. За и.ф. шеф на РП-Варна на свой ред бе командирован зам.-окръжния прокурор на града Красимир Конов. Подобни размествания навремето бяха чести при управлението на Никола Филчев.  Знаменателното е, че мандатът на Гетова на ръководния пост изтичаше на 8 октомври, напомнвя правният сайт. Според някои магистрати, цялата „история“ е именно заради шефския пост.

След като е била изпратена във Видин, Гетова впоследствие е местена и в Козлодуй. В момента вече е във Варна – промените в съдебния закон предвидиха, че командировката без съгласие на магистрата не може да е повече от 3 месеца.

Прокурорската колегия на ВСС образува и ново дисциплинарно дело срещу обвинителя от Плевен Димитър Захариев, този път по предложение на Инспектората.

Прокурорът Захариев вече е много известен – най-вече с ареста му в съдебна зала от служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, без изпратена предварителна призовка да се яви където и да било. Задържането дойде в хода на процес срещу Захариев, че някога е натискал основен свидетел по „Октопода“ да даде показания срещу тогавашния обвинител по делото и шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов, за да заемел мястото му. И след отказ на прокурорската колегия да уволни прокурора Захариев заради несъвместимост като магистрат – защото докато е бил отстранен, развивал търговска дейност.

Тази година, след радзпространени от Нова тв кадри и журналистическо разследване, Захариев стана обвиняем и за участие в организирана престъпна група на плевенчанина Камен Балбузанов-Куката, както и за изнудване на лекар преди 7 години. За предявяването на това обвинение бе и зрелищният арест, определен от много правници като скандален.

След новото дело тръгна и дисциплинарно производство във ВСС за уволнението на Захариев по предложение на Сотир Цацаров. Днешната втора поред дисциплинарка е по същия повод – кадрите от Нова тв, но вече след извършено проверка на Инспектората за уронване на престижа на съдебната власт.

В други знакови проверки, като „ЦУМгейт“, провинения от страна на инспекторите не бяха установени.

На фона на показаната строгост спрямо Гетова и Захариев, днес прокурорската колегия на ВСС прекрати дисциплинарното производство срещу ексшефа на столичното следствие Петьо Петров, известен още като Пепи Еврото.

Неговата дисциплинарна история също е сага, пълна с откази, съдебни решения, връщания, образувания.

В случая всичко се завъртя, след като ВКС обяви, че следователят Петров е участвал в „класическа провокация към подкуп“ по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бизнесмена Тенчо Попов.

Дисциплинарното предложение бе направено още от Христо Иванов като правосъден министър, тогава ВСС отказа, а Петров напусна благополучно системата с оставка (и съответно неопетнено CV и всички възможни обезщетения при напускане, б.р.).

В крайна сметка ВАС отмени отказа на кадровиците за дисциплинарка. Днес обаче прокурорската колегия се позова на друго влязло в сила решение на Върховния административен съд, цитирано от Сотир Цацаров: че Петров „твърдо няма качество на магистрат“.