Новият iPhone X вече е представен, а скоро ще бъде и на пазара - и конкуренцията вече се готви за контраатака срещу Apple.

От една страна някои вече изпревариха компанията в Купертино - например Samsung, които изкараха както нов Galaxy S8 и S8 Plus, така и фаблета Galaxy Note 8. Google пък не бърза с Pixel 2, който вероятно ще гони цената на скъпия нов iPhone.

Следващия месец обаче идва Huawei Mate 10 - новият флагман на китайската компания, която за краткото време, в което продаваше и на западните пазари, бързо намери своето място, и то не само с копия на iPhone.

Блогърът Еван Блас публикува първа снимка, която изглежда като достоверно изображение на Mate 1. Устройството видно следва новата мода - тънка рамка отстрани и малко по-дебели рамки отгоре и отдолу. Видно, за разлика от Apple, Huawei са запазили основния бутон. Корпусът изглежда издължен спрямо предишния модел.

Според слуховете Mate 10 също ще излезе солено - над 1000 долара.

Като всеки флагман, Mate 10 ще бъде в няколко версии - стандартна, Pro и Lite. Хардуерът няма да има прекомерни изненади - най-мощното, което може да се наблъска в тънкия корпус на съвременен смартфон. Изненада е новият чип Kirin 970, който, подобно на епълския A11, има обособен блок за невронни изчисления и съответно ще може да работи по-добре с изкуствен интелект.

Дали от Huawei са предвидили специален софтуер, който да се възползва от новия чип, не е ясно. Но едно е сигурно - от Apple няма да останат едниствени  на върха.