Нова оферта за нови изтребители може да се включи в надпреварата за самолети за Военновъздушните сили. Това стана ясно от последното заседание на временната парламентарна комисия, която "разследва" хора на процедурата до момента.

Депутатите приеха проекта за доклад на комисията, който трябва да бъде гласуван от Народното събрание. Сред препоръките са Министерството на отбраната да направи промени в инвестиционния проект, приет през юни миналата година, той да мине през Министерския съвет и парламента, да се промени методиката за оценка на офертите и да се изпратят нови искания за предложения към страните, от които бихме искали да закупим техника. Самият документ продължава да не е публичен, но председателят на комисията Емил Христов (ГЕРБ) представи част от доклада и изводите му.

Против доклада гласуваха само депутатите от БСП, другите представители на опозицията - от ДПС, го подкрепиха.

Още на предишното заседание на комисията се разбра, че в началото на годината е постъпила към ВВС нова оферта - различна от обсъжданите три досега, за новопроизведени изтребители, която се вписва във финансовата рамка от 1,5 млрд. лв. Няма официално потвърждение, но според източници на Клуб Z става дума за оферта за нови американски самолети, най-вероятно F-16, предложени от САЩ.

"Ако Министерството на отбраната се съобрази с нашите препоръки за промени в методиката, нормално е на настъпи промяна и в исканията за предложения за оферти. Би трябвало да се отвори процедурата, защото разполагаме с много по-голям ресурс - двоен на първоначалния от 700 млн. лв. А и ако предложенията си струват от техническа гледна точка - ръководителят на ВСС даде положителна оценка за подобна оферта..", заяви Христов след заседанието днес, застраховайки се няколко пъти, че решенията са в ръцете на военното ведомство.

След като получи новите оферти и ги оцени, министерството трябва да информира Министерския съвет за избора си. След това правителството трябва да проведе преговори и да сключи междудържавен договор за покупката, са другите препоръки.

Христов коментира и въпроса дали процедурата по избор се връща на ниво парламент (което според чисто законовите правила ще я забави с неясно колко месеци) )със следните думи:

"Накрая ще опрем до примерната схема за плащане и ако Министерството на финансите я потвърди, което за мен е под въпрос, може да не се наложи прегласуване от Народното събрание за Проекта за инвестиционен разход".

Схемата за плащане на изтребителите стана актуална в комисията, след като от мнозинството заявиха, че през юни миналата година Бордът, който управлява инвестиционния проект и се води от шефа на ВВС (Румен Радев по онова време) е променил методиката за оценка на офертите и е сложил като нов задължителен критерии "примерната" финансова схема от приетия от парламента Проект за инвестиционен разход. В хода на заседанието Жельо Бойчев от БСП обаче обясни, че въпреки това последвалите на база на тази нова методика писма с искане за предложение за оферта  са подписани от министрите Николай Ненчев и Божидар Лукарски - тоест от кабинета "Борисов" 2. Той припомни още, че БСП не са гласували инвестиционния проект, за разлика от ГЕРБ, а сред това в бюджетните рамки за 2017, 2018 и 2019 г. за ВВС отново управляващите са заложили суми за закупуване на нови изтребители именно според финансовата схема за плащане, описана от тях самите като "примерна".

Интересно е как и дали Министерството на отбраната ще се съобрази с препоръките, след като самият военен министър Красимир Каракачанов преди дни заяви, че не бива да се бърза.