Европейската инициатива "Ден без автомобили" затваря центъра на София за моторни превозни средства днес. Забраната обхваща "синята зона" за паркиране в столицата са периода от 8 часа сутринта до 19 часа. 

Всички столичани и гости на града днес ще могат да обикалят центъра на колело, пеша, с градския транспорт. Забраната за движение на моторни превозни средства обхваща периметъра  между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Христо Ботев“, „Александър Стамболийски“, „Княз Александър Дондуков“, улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Цар Освободител“. 

Целта на "Деня без автомобили" е да се променят навиците на хората за придвижване в града и да се обърне вниманието им към прекаленото използване на личните превозни средства. Освен София, в инициативата ще се вкючат още 37 населени места в страната.

Заместник- министърът на околната среда Атанаска Николова обясни пред БНР:

В много от българските общини са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт. Имаме предложения за безплатно наемане на велосипеди. В София в 10 часа до лятната сцена на Борисовата градина ще започне велосипеден поход. 

Екоминистърът Нено Димов пък припомни, че в България замърсяването на въздуха с фини прахови частици е с най-високо наднормено ниво в сравнение с останалите в ЕС. В министерството е сформирана работна група, която трябва да предложи мерки за по-добър контрол при техническите прегледи на автомобилите, за да не бъдат премахвани катализаторите. Намаляването на количеството движещи се автомобили в централните части на градовете също би спомогнало за по-добро качество на въздуха.