Основателят на Facebook Марк Зукърбърг се наложи да обикаля всичките 50 американски щата тази година, за да поизчисти имиджа от това, че допусна социалната мрежа да стане бойно поле, през което Русия се намеси в изборите за президент на САЩ. След огромен обществен натиск Google уволни Джеймс Дамор, който одобри станалото скандално вътрешно писмо срещу различията на работното място. Uber има нов шеф, който трябва да помете щетите след няколко скандала и няколко федерални разследвания в компанията.

Кой единствен не трябва да се извинява?

Джеф Безос, отговаря Quartz. На него не му се налага да обикаля всички американски щати, а точно обратното - те идват при него. Заедно с Канада даже. Това стана така след 7 септември, когато Amazon обяви, че приема кандидатури за място, където да изгради втората си централа в Северна Америка – HQ2 (от headquarter – б.р.). Компанията вече получава предложения за данъчни облекчения и други финансови стимули, но някои градове са особено изобретателни. Например кметът на Гери, Индиана, публикува реклама в „Ню Йорк таймс“, с която кани компанията (странен избор, защото Безос притежава „Уошингтън пост“). Управата на Филаделфия пък изпрати свой служител до Сиатъл, за да „увери, че наистина разбират културата на Amazon). Тускон, Аризона, отиде още по-далеч – изпрати на компанията 7-метров кактус, който Amazon подари на местен музей.

В същото време Amazon придоби за 13,7 милиарда долара веригата супермаркети за здравословна храна Whole Foods. Фирмата и без това вгорчава живота на традиционните търговци, които притежават магазини от тухли и стъкло – тази година те ще затворят повече магазини дори от кризисната 2008 г. А гигантът за онлайн търговия Amazon увеличава физическото си присъствие и обяви, че ще купува промишлени стоки от магазините Kohl’s, а в замяна клиентите ще могат да връщат поръчани онлайн стоки в някои от обектите на веригата.

В Силициевата долина си имат сериозни проблеми, но те не са свързани с Amazon. Акциите се покачиха с 30% тази година, въпреки обичайните финансови резултати и гневните туитове на Доналд Тръмп срещу фирмата. Засега бизнесът остава незасегнат от федералните регулатори и въпреки че отнема клиенти от традиционните търговци, няма да чуете критики от местни власти докато не приключи конкурсът за избор на място на новата централа. Amazon е сред най-големите работодатели – 382 хиляди души получават редовно заплати от компанията. Новата централа обещава още 50 хиляди високоплатени работни места – нито един кмет не би рискувал да не бъде харесван от такава компания.

А американското общество също няма причина да не харесва Amazon. Около 85 милиона души, т.е. две трети от домакинствата в САЩ, са абонати на Prime – членската програма на Amazon, която струва 99 долара годишно. Американците разчитат на компанията за онлайн доставки за всичко – от тоалетна хартия до кухненски роботи и безжични колонки. Всеки от тези американци харчи средно по 1300 долара годишно за поръчки по Amazon. Безос казва, че програмата Prime е толкова добра, че е „безотговорно да не си член“. Казано по друг начин – безотговорно е в Америка да не харесваш Amazon.