От днес започва четиридневната Международна конференция „Тероризмът и електронните медии“, организирана от Международната академия за телевизия и радио на Русия с подкрепата на Федералната агенция по печата и масови комуникации на Руската федерация. Партньор на конференцията е Съюзът на българските журналисти, където е публикувана част от информацията за събитието. По-подробно обаче тя е описана на сайта на руската академия. За главен партньор е обявена „Лаборатория на Касперски“ - наскоро САЩ препоръчаха да не се използва софтуер от компанията заради съмнения за събиране на данни в полза на руските служби.

„Водещата цел на конференцията е да привлече вниманието на представителите на световната медийна общност, както и на заинтересованите национални държавни и обществени организации към проблема как да се противодейства на световния тероризъм чрез електронните медии“, казват организаторите.

Конференцията ще бъде открита от председателя на Международната академия за телевизия и радио и ръководител на дирекцията за историко-публицистични програми на Обществената телевизия на Русия Леонид Млечин и от Владимир Козлов – зам.-ръководител на Федералната агенция по печата и масовите комуникации. Официалният гост от българска страна е военният министър Красимир Каракачанов.

Сотир Цацаров също ще направи изказване. От българските политици са отбелязани само депутатите от БСП Елена Йончева и Тома Томов, както и бившият зам.-председател на партията, а днес част от АБВ, Румен Петков.

Поканените журналисти са от над 20 държави. В редакцията на Клуб Z не е получена покана, нито някой от журналистите ни е бил уведомен за конференцията.