"Няма шуробаджанащина в Хасково, това е опорна точка на опонентите на ГЕРБ".

Това обясни днес зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, защитавайки депутата Делян Добрев, който е и областен лидер на ГЕРБ в Хасково. Цветанов обаче не коментира по същество ситуацията в града. ГЕРБ се разграничиха и свалиха доверието си от избрания от тях кмет Добри Беливанов, обвиниха го в лошо управление и колаборация с БСП, двама от заместниците му от ГЕРБ подадоха оставки, но те още не са разписани, защото кметът е в отпуск. От БСП пък обвиниха Добрев, че заради него общината се управлява "шуробаджанашки", защото на ключови позиции в администрацията са назначени без конкурс, както изисква законът, негови роднини и близки. 

"ГЕРБ има 15 общински съветници в Хасково, а БСП трима – направете сметка кой къде се намира в политически план в града и защо е тази истерия“, каза Цветанов във Варна. 

Каква е връзката между напрежението в местната структура на ГЕРБ и броя на общинските съветници от левицата не се разбра съвсем ясно. 

В четвъртък Добрев потвърди, че е поискал назначението на зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов, а шефката на финансовата дирекция Росица Гаргова му е братовчедка. Съпругът й пък е председател на финансовата комисия в общинския съвет. 

"За Хасково се изговори прекалено много. Ясни сме с позицията си и за мен е изключително важно структурата да продължи да работи по начина, по който работеше и се подготвяше за местните избори през 2015 г.“, каза още Цветанов, цитиран от  “Фокус“, в опит да затвори темата.

Зам.-председателят на партията обяви, че предстоят промени в други общински структури на ГЕРБ.

“И в Добричка, и в Плевенска област бяха най-слабите резултати (на местните избори – б.р.), така че съвсем закономерно е една партия, която се стреми да бъде лидер и има огромен потенциал от хора за себе си, да прави съответните кадрови промени“, каза Цветанов.

Добрич стана тема покрай скандала "Суджукгейт". Досега за Плевен публично не е ставало дума, но не е ясно защо Цветанов твърди, че изборният резултат на местния вот преди две години е бил слаб, щом лично лидерът на партията Бойко Борисов тогава обяви, че и той е искал кмет да стане Георг Спартански от десницата, а не кандидата на партията му - бившият кмет проф. Димитър Стойков.

"За Плевен положих огромни усилия да загубим, с риск да ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността", заяви след местния вот през 2015 г. Борисов.

Ден по-рано ГЕРБ-Ботевград също се разтресе, след като местната партийна структура изгони част от общинските си съветници.