"Назряват условия за голяма коалиция на справедливостта, която да спре застоя. Зная, че ние ще бъдем острието на такава коалиция."

Това заяви лидерката на Движение "България на гражданите" в оставка Меглена Кунева днес на 4-ото национално събрание на партията. Делегати от цялата страна се събраха в "Интер Експо Център" в столицата, за да изпратят досегашния водач на Движението и да изберат нов. 

Преди вота обаче Кунева прочете дълъг и детайлен отчетен доклад. В него тя акцентира върху ключови проблеми в страната, бъдещето на партията, заяви твърдо, че ДБГ е в опозиция на сегашното управление, и направи кратък анализ на разпадналия се Реформаторски блок.

"Реформаторският блок имаше огромен потенциал и решението за създаването му беше правилно", отбеляза тя.

Според нея Блокът е разполагал както с ясна програма, така и с добри кадри, и ако проектът е запазил целостта си, сега щяха да са равни по сила на ГЕРБ.

"Вместо това личните боричкания и незрялата липса на диалог позволиха ва ГЕРБ просто да запълва мнозинството си и да приема половината ни предложения", каза Кунева.

Тя добави, че от ДБГ са направили всичко възможно да спрат разцеплението, не са казали "една лоша дума" за Блока, не с го предали, но "само нашата добра воля не беше достатъчна". Като основно постижение на партията си във властта тя отбеляза успехите в образованието, и заяви, че това ще продължи да бъде приоритетна област за ДБГ.

Според нея партията на Борисов е в застой.

"ГЕРБ са изчерпали желанието си и бъдещата си маневреност са правят промени", заяви Кунева. "Застоят сега иска спешно нов платформа за партньорство, не само на идеологическа, но и на прагматична основа."

Според нея мандатът на правителството отново може да завърши преждевременно, но Борисов не би имал същия успех, ако пак подаде оставка

"За четвърти път това просто няма как да се случи", заяви тя.

И предвиди бъдеща политическа криза. А начинът да се работи срещу ГЕРБ е на местния вот.

"ГЕРБ е на власт благодарение на местните избори. Така с 40% от вота държи 100% от властта."

Кунева не пропусна да коментира и антикорупционния закон, първоначално идея именно на ДБГ. Според нея той в момента регресира, защото няма правилна среда.

"Цинизмът, с който се намират все нови и нови причини да не се гласува закона, е отвратителен", отбеляза тя.