СИМОНА РУСЕВА

Германия или Аржентина ще е победител на финала на световното по футбол утре в Рио де Жанейро? Това още никой не знае, макар прогнозите да сочат Бундестима като фаворит за заветната титла. Отсега обаче е ясно, че истинският печеливш ще е “Адидас”.
В момента на пълни обороти за германския пазар се изработват нови екипи  с 4 звезди над емблемата в горния ляв ъгъл на фланелките и на десния крачол на гащетата.

Досега те са три, колкото са световните титли на Германия - от финалите през 1954-та, 1974-та и 1990 г. Грабнат ли купата на мондиала утре в Рио де Жанейро, титлите ще станат 4, а звездите се увеличават с още една.

За трескавата подготовка съобщи днес говорител на “Адидас” в централата на фирмата в Херцогенаурах, Бавария:

“Винаги сме вярвали в четвъртата звезда за Германия и далеч преди началото на мондиала в Бразилия разиграхме различни сценарии.”

Вече имало налични количества от новите спортни екипи с 4 звезди, за да могат да се снабдят първите клиенти. Бият ли германците, фабриките на “Адидас” в Китай ще работят на пълни обороти.

Изнасянето на производството в далечната страна ни най-малко не се отразява върху качеството. То се следи от германски експерти. Трудът в Китай обаче е в пъти по-евтин от този в Германия и Европа. Това позволява цените на марковите спортни изделия да са по джоба и на средния европейски потребител. Повече клиенти са добре дошли за “Адидас”. Оборотът за миналата година е 15 милиарда евро.

Настоящите екипи на "маншафта"

“Адидас” облича германския национален отбор. А екипи могат да се купят и на свободния пазар. Непосредствено след мондиала от фирмата с известната марка очакват да продадат 8 милиона броя. Това са с милион и половина повече от 2010 г. след световното в Южна Африка. 

От “Адидас” признават, че обличат девет тима, класирали се за сегашния мондиал в Бразилия, но една четвърт от приходите им идват от продажбите на германските модели.

Спечелят ли европейците утре, магазините, където се продават спортни артикули на “Адидас” в Германия, още от понеделник ще са заредени с новите трика с 4 звезди над емблемата, категорични са от фирмата.

Ако обаче Германия падне, макар прогнозите да сочат обратното, “Адидас” пак ще спечели. Защото облича и аржентинските национали. Ръководството на гиганта е помислило и за такъв вариант. Вече се изработват и новите екипи на аржентинците с три звезди. Сега те са две - "гаучосите" бяха шампиони през 1978-ма и 1986 г.
И в двата случая - Германия или Аржентина шампион, печели “Адидас”!