Христо Стоичков остро нападна испанското правителство и защити референдума за независимост на любимата си Каталуня в изказване по мексиканската телевизия "Унивижън", за която работи.

Камата се появи в строг черен костюм и червено-жълтия флаг на автономната област на десния си ръкав.

Той негодува от репресивните мерки на властите и хвърли цялата вина върху правителството и конкретно върху вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария. Фамозният № 8 показа портрет на Сантамария и я нарече "тази".

"Нейният дядо е поддръжник на Франко, както е баща й. Самата тя е последовател на Франко, а вероятно и синът й ще е такъв, рече в типичния си маниер легендата на "Барселона". - Та точно тя ли ще ни казва какво да правим? Не можеш да пращаш полиция да бие невинни хора, трябва да си подаде оставката. Обръщам се към цялото правителство на Испания - вие сте пълен срам! Затова ще бъдете там, където трябва да бъдете - отделени от света. Нося флага на Каталуня, да. Излязох с този флаг за независимост още на финала на "Уембли" през 1992 г. Тогава дори не знаех какво означава това. Сигурен съм, че това, което трябва да се случи, ще се случи. Но не това е начинът."

"Хората отидоха да гласуват. Те имаха право на това, без значение дали референдумът ще бъде зачетен или не. Няма извинение за това да заповядаш да бъдат бити мъже, жени, деца, баби... Европейският съюз трябва да се произнесе за случилото се в Каталуня", добави Христо.