Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отрече да има каквито и да било разногласия с президента Доналд Тръмп и да го е нарекъл "малоумник", предаде Би Би Си.

Дипломат номер 1 на Вашингтон опроверга и твърденията, че ще подава оставка. Той направи и специално изявление в ръководеното от него ведомство.

По-рано телевизия Ен Би Си обяви, че Тилърсън нарекъл Тръмп "малоумник" и заплашил да подаде оставка след бурна среща в Пентагона заради дълбоки разногласия с президента. Случката станала през лятото.

Ен Би Си цитира високопоставени представители на администрацията, според които вицепрезидентът Майк Пенс се срещнал с държавния секретар няколко дни по-късно, за да го призове да намали натиска.

Тилърсън определи твърденията на Ен Би Си като "много незначителни" и имащи за цел "само да разделят".

"А аз няма да участвам в усилията за внасяне на разделение в тази администрация", заяви той.

По-късно Държавният департамент опроверга официално информацията на Ен Би Си. Говорителката на ведомството заяви, че Тилърсън и Тръмп са имали добър телефонен разговор след речта на държавния секретар.

След това президентът на САЩ каза, че има "пълно доверие в Рекс" и разкритикува "напълно фалшивата изфабрикувана от Ен Би Си" новина.

Всъщност за оставка на Тилърсън за първи път бе намекнато още през юли. Тогава американските медии цитираха приближен на държавния секретар, според коhfто той "ще се радва да изкара една година на поста си". Тилърсън бил "много разочарован, че няма автономия, независимост и контрол върху собственото си министерство и възможността да си върши работата по начина, по който тя традиционно се върши".

Преди месец пък в. "Вашингтон пост" писа, че Тръмп все повече се разочарова от Тилърсън.