Кадровиците на ВСС бяха поставени днес в особена ситуция, след като президентът Румен Радев вчера съобщи първо пред журналисти, че отказва да назначи Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

После - както днес се разбра, чак следобяд е изпратил и кратък указ № 197 за това в Съвета. Указът още не е обнародван, но председателстващият съвета министър Цецка Цачева го размаха на "листче".

"То с куриер идват само актовете с класифицирана информация, всичко друго е... ", разсмя се на глас Цацаров.

Извън шегите и закачките с правната култура на екипа на президента кадровиците вече бяха внесли извънредна точка в дневния си ред за обсъждане на решение по върнатото назначение.

Пръв взе думата сегашният председател на ВАС Георги Колев, който отбеляза, че днес не може да решават нищо, защото, "за да има каквото и да е било действие на президента, трябва да има публикация в "Държавен вестник".

"Моето предложение е да се отложи обсъждането", каза той.

В същия дух се намеси и главният прокурор Цацаров, като първо изтъкна, че съгласно Закона за "Държавен вестник" този указ не е сред документите, които не се обнародват там, т. е. трябва да бъде публикуван.

"За да имаме съответно право да действаме оттук насетне - независимо в какъв ред, указът трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник". Доколкото разбирам, той е в този си текст, няма мотиви. Указът трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник", едва тогава ние сме в състояние да разглеждаме такава точка във ВСС", заяви главният прокурор.

Цецка Цачева се съгласи, като показа указа на хвърчащо листче и се поправи пред членовете на Съвета, че точката в дневния ред е формулирана така, че по-скоро предполага "като информация" пленумът само да се запознае.

"Ще бъде коректно официално да бъдете запознати с него", каза тя.

"Ще подложа на гласуване: обсъждането или действията на пленума да бъдат за следващо заседание."

С единодушие от 25:0 ВСС прие, че първо трябва да види официално указа в "Държавен вестник" и тогава да умува.

По-късно пред журналисти представляващият Боян Магдалинчев също каза, че почти нищо не е ясно. Той изрази само лично мнение - че трябва да се прегласуват същите кандидати (подкрепата му за Георги Чолаков е ясна, след като и оглавяваната от Магдалинчев Българска асоциация на административните съдии прати писмо в негова подкрепа до Румен Радев б.а.).

И чак ако никой не събере гласове, ще се отиде на нова процедура от нулата. Всичко обаче било въпрос на обсъждане във ВСС. 

Представляващият също така заяви, че правилата, приети от миналия съвет през пролетта на м.г. - за избора, се разминавали в някои "нюанси" с приетите по-късно последни промени в Закона за съдебната власт. В това мнозина прочетоха намек, че ще се променят първо и правилата, за което обаче... ще се изисква обикновно мнозинсто от 13 души (иначе изборът на шеф на ВАС става с 2/3, т.е. - 17 гласа, б.а.).

Още от първите гласувания на новия съвет стана ясно че главният прокрор Сотир Цацаров вероятно ще разполага с монолитно "обикновено" мнозинство от поне 13-14 човека, гласуващи анблок.