Проектът за купуване на нови изтребители очаквано се връща няколко крачки назад, след като депутатите приеха доклада на временната комисия, "разследвала" процедурата за избор на самолети за Военновъздушните сили. В доклада Народното събрание, подкрепен от ГЕРБ, "патриотите" и ДПС, препоръчва на Министерството на отбраната да преработи Проекта за инвестиционен разход (приет от 43-ия парламент и внесен от кабинета "Борисов" 2 - б.р.), след това новият документ да се приеме от Министерския съвет и НС и да се изпратят нови искания за оферти. Идеята е да се промени схемата за плащане и в офертите да се включи и постъпилата такава през февруари тази година.

Въпросната оферта не е официално споменавата и разглеждана досега, но в хода на работа на комисията се разбра, че идва от САЩ и по всяка вероятност пак става дума за самолети F-16, но нови, а не втора ръка, каквато е настоящата известна оферта на Португалия и САЩ за F-16.

За да се стигне до гласуване обаче се мина през дълги дебати, в които основната тема бе - според ГЕРБ - участнието на президента Румен Радев в качеството на началник на ВВС в оценката на офертите, а според БСП - опита на ГЕРБ да прехвърлят отговорността за некупуване на нови самолети на парламента и държавния глава, измивайки си лъцете с тях.

Дискусията излезе до такава степен извън добрия тон, че Антон Тодоров от ГЕРБ направи намек, че Радев е лобирал за офертата на "Грипен" и срещу това "е получил отупване по рамото, да не си помислите, че е било заради едни милиони".

По време на дискусията днес Цветанов заяви, че България трябва да бъде истински и надежден партньор на НАТО.

"Убеден съм, че правилните решения ще вземем ние, народните представители, след всичко, което свършиха колегите в комисията. Молбата ми е - нека да бъдем принципни, да не провокираме напрежението, което създава лош имидж на Народното събрание, призвани сме да защитаваме обществения интерес", каза още Цветанов.