Масови протести срещу Путин обхванаха над 80 града в Русия. Демонстрациите бяха навръх рождения ден на Владимир Владимирович и по призива на опозиционера Навални.

Най-много арестувани демонстрантите имаше в Санкт Петербург.

Полицията брутално разпръсна протестен митинг в родния град на Путин - Санкт Петербург, с участието на 3000 души. Там бяха арестувани 66 души. Участниците скандираха „Срам“. Според активиста Артьом Платов и други очевидци полицията агресивно и с палки разпръснала множеството.

Задържаните са влачени и грубо хвърляни в полицейските коли, има пострадали демонстранти, а част от участниците са се спасили с бягство.

 

"Колко открадна от нас за всичките тези години", крещяха протестиращи в Санкт Петербург, цитирани от Би Би Си.

Най-масовото определение за Путин, което демонстрантите скандираха с все сила, бе:

"Путин е крадец". 

В Москва силите за сигурност показаха по-голяма сдържаност и позволиха на протестиращите, главно млади хора, да минат по центъра на града.

Протестът в столицата тръгна от площад "Пушкин".

Но шествието бе спряно в подножието на Кремъл.

20-годишният участник Игор Климов сподели, че не е щастлив с Путин.

„Той е на власт откакто се помня и навсякъде има корупция“, коментира младежът предаде БГНЕС.

Протестиращите в столицата викаха: „Честит рожден ден“ и „Русия без Путин“, като мнозина носеха копия на конституцията и развяваха флагове сред одобрителни клаксони и възгласи от минаващи автомобили. Още когато се събираха на площада на Пушкин в столицата, демонстрантите скандираха:

"Четвъртият мандат на Путин (догодина са президентските избори в Русия - б.р.) - в затвора", предаде Би Би Си.

Стотици полицаи, както и спецчасти за борба с безредиците и с кучета, бяха строени по маршрута на шествието, за да не му позволят да стигне до Червения площад.

Както в Москва, така и в другите руски градове демонстрантите настояваха да се разреши на Алексей Навални да участва в президентските избори през март 2018 г. В момента той излежава 20-дневна присъда за нарушаване на закона при организирането на обществени мероприятия. Властите твърдят, че той не отговаря на условията за кандидат-президент, защото има условна присъда за измама.

"Доволен съм от протестите и демонстрациите в цялата страна на 7 октомври. Фактът, че има толкова много арестувани, означава, че властта продължава да затяга гайките", коментира пред тв канала "Дождь" Алексей Навални.

Броят на задържаните из цялата страна вчера бе около 300 души.