Извършеното най-вероятно от Йоан Матев деяние (убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина)  е концентриран израз на неговото отношение към обществените порядки и обекта на посягането, а именно – човешкия живот. Това, съпоставено с активните действия по промяна на неговия външен вид и заличаване на следи от негови снимки, води до извода, че единствено и само задържане под стража е в състояние да осуети опасността да се укрие или да извърши ново престъпление.

Това постанови днес съдия Андрей Ангелов от СГС и така на практика 5-и поред съдебен състав остави Йоан Матев с най-тежката мярка за неотклонение.

Това става при условие, че младежът (който междувременно навърши 20 г. в ареста) е задържан вече  7 месеца и 17 дни, а максималният срок според НПК е 8 месеца.

След редукцията, предвидена за непълнолетни - какъвто Матев е бил към 2015 г., наказанието, което го грози по най-тежкия член от НК - за предумишлено убийсто по особно мъчителен начин, е от 5 до 12 години и лишаване от свобода, стана ясно от думите на съдията.

Вече на два пъти по две инстанции - СГС и САС, повярваха на събраните доказателства от разследващите, че всичко сочи, че именно Йоан е убиецът, издирван повече от година и половина за мистериозното деяние. Всъщност нови обстоятелства, след като за пореден път през май съдиите отказаха да го пуснат, почти няма.

Днес защитата депозира по една добра длъжностна характеристика - от приятел и от частното му езиково училище, както и писмо от ЮЗУ "Неофит Рилски"-Благоевград плюс приходен ордер за платена студентска такса.

Йоан продължава да твърди, че иска да се учи и че няма нищо общо с престъплението. В молбата си да го пуснат той се позова на "намаляване на интензитета" на опасността да се укрие или да извърши друго престъпление с мотив - дълогото време, прекарано в ареста.

Разследващите пък са добавили за изминалите месеци само една нова съдебна психологична и психиатрична експертиза, която доказва, че той е бил към онази дата и все още е напълно вменяем.

Това даде повод на защитата да обвини прокуратурата в целенасочено бавене на работата, само и само Йоан да седи в ареста. Адвокатката изтъкна вече известното: че са направени множество биологични и ДНК експертизи на различни обекти – ножа, дървена летва с кръв, парчета тоалетна хартия, цигари, тесте с карти, дрехите му и никъде няма негов биологичен или друг материал.

Изненадващо се оказа, че битието на манекен на "Визаж" и това, че е учил в благоевградския университет, би трябвало да са в негова полза, защото "лицето е водил един нормален начин на живот и не вземал никакви мерки да скрие своята самоличност" (всъщност е точно обратното - Йоан изцяло е променил навиците си, надебелял е, пуснал брада, изтрил всичките си стари снимки от социалните мрежи, б.а.).

След като обаче съдът отказа да го пусне - въпреки съвсем малкото време, което остава до максимално позволения срок за арест, прокурор Драгомир Янчев от СГП даде да се разбере, че те са към края на работата си. Предявени са материалите по делото на пострадалите, предстои да бъдат предявени за запознаване и на Йоан и защитата му.

Съдия Ангелов изтъкна още, че деянието на Матев е с "изключително висока степен на обществена опасност, тъй като извършването му накърнява особено значими за правилното функциониране на обществото отношения във връзка с осигуряване на възможно най-висшето благо, каквото се явява човешкият живот".

Не се яви майката Сребра Матева, която се е конституирала също като защитник на Йоан.