Райна Петрова вече не е кмет на район "Централен" в Пловдив. Окръжният съд я отстрани от длъжност и така изпълни искането на прокуратурата.

След зрелищна акция на ДАНС в края на миналата седмица срещу Петрова бяха повдигнати две обвинения - за длъжностни престъпления и търговия с влияние. Смята се, че районната кметица е използвала влиянието си при доставки на храни за детски градини. Те са били с лошо качество и на завишени цени - нещо, което в Града под тепетата се говори от години.

18 тома са доказателствата, събрани от обвинението, разпитани са 50 свидетели, а, както каза окръжният прокурор Румен Попов, всички те са под натиск да не бъдат уволнени.

Въпреки, че част от делото за отстраняване днес беше засекретено заради материали от ДАНС, излязоха и нови подробности около фирмите на Надежда Минчева, която пък е обвинена в данъчни престъпления и задържана две седмици преди Петрова. Срещу храни със съмнително качество и силно завишени цени кметицата на район "Централен" е получила 4000 лв. за консултантски услуги, които в документите на общината фигурират като "рисувани чаши". След друга от инкриминираните сделки се сдобила с туристически ваучери за 10 000 лв. Оползотворила ги, като посетили с дъщеря си Тайланд в края на миналата година.

Петрова днес отказа да коментира екскурзиите си.

Сигналите за некачествена и скъпа храна в детските градини в района са поне от две години. Разследващите разкрили фрапиращи неща като гранясали ястия и грозде, доставяно за по 7,50 лв/кг.

Репортери в съда днес коментираха страха сред служителите на забавачките. Най-често са се оплаквали от района около Пещерско шосе, където накуп има две детски градини, ясла, а доскоро е имало и млечна кухня. Нито един директор обаче днес не пожела да говори пред журналистите.

Окръжният прокурор Румен Попов обясни, че прокуратурата настоява за отстраняването на районния кмет от длъжност, за да не възпрепятства разследването и да не повлияе на свидетелите.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок.