ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

С викове „Искаме си Бойко“, „Уволнение“ и „Йоло Денев – ти си предател“ под прозорците на президента стартираха поредните консултации при Росен Плевнелиев днес.

Част от протестиращите.

Държавният глава събра представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, за да се набележат мерки за излизане от кризата, породена от случващото се в КТБ, както и да се реши дали вложителите в банката с над 100 000 евро ще бъдат обезпечени.

Още протестиращи под погледа на полицията.

Разностранните послания идваха от няколко групи протестиращи, събрали се под прозорците на президентството. Едните бяха от Движение „ДНЕС“, което напоследък е доста активно и не пропуска публична изява. Бойко пък си искаше група от десетина души, сред които и лица от февруарските протести.

Служители на реда пазят спокойствието на държавните мъже.

Поддръжниците на Борисов обвиниха вечния митингуващ Йоло Денев, че е предател, защото изненадващо се е озовал от страната на Движение „ДНЕС“. Пред президентството има и група симпатизанти на кабинета „Орешарски“, предвождани от Нина Гергова, която бе редовен участник в срещите на министър-предеседателя с т. нар. гражданско общество, както и в редица обществени съвети към институциите. Засега обаче Гергова и компания не са изявили подкрепата си за Орешарски, а стоят мълчаливи. 

Тази гледка пред президентството вече е обичайна.

Иначе, както напоследък се превърна в традиция, държавните лидери влизаха в сградата на президентството необезпокоявани от журналистически въпроси, тъй като между тях и медиите бе опънат полицейски кордон.

Мъже в черно? Не, председателят на парламента Михаил Миков и охраната му.

В сградата на „Дондуков“ 2 влязоха парламентарният шеф Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, придружаван от вицето си Зинаида Златанова, главният прокурор Сотир Цацаров, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов със зам.-шефката на групата си Цецка Цачева и с финансовия си експерт Менда Стоянова.

Орешарски бърза да се шмугне в сградата.
От около месец и Цацаров спря да говори с журналистите.
Бойко Борисов бърза да се опълчи на изплащането на всички вложения в КТБ.

БСП пък е представлявана новият шеф на ПГ на КБ Атанас Мерджанов и Румен Гечев, а ДПС от лидера си Лютви Местан и шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Станишев го няма. При президента дойде само Атанас Мерджанов.

Засега не е ясно доколко достоверен е проектът на закон, написан от БНБ и публикуван от „Протестна мрежа“. Не е ясно до какво решение ще стигнат политическите мъже на държавата, но е сигурно, че ГЕРБ настояват да не бъдат изплащани всички вложения в КТБ.