"Когато общия европейски план се задейства ракетите от Крим почват да сочат и към България. Ставаме цел. Как ще се предпазим със 7, 10 или 15 самолета, ако не действа някакъв европейски план."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция за европейската отбрана. Организатори на конференцията са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, фондация "Фридрих Еберт", Академията за леви европейски политики,  Атлантическият клуб, Институтът за дясна политика и др.

"Армията трябва да каже каква война ще водим, какво ни трябва първо. Щом слагаме темата отбрана, явно ни е страх. Европа очаква отнякъде нападение. Що няма мигрантска вълна за САЩ? Европа е под натиск. Избори се печелят само на антиимигрантска вълна", отбеляза Борисов.

Според него ЕС не трябва да скъсва всички споразумения с Турция.

"Когато в света започне да се говори за въоръжаване, нищо добро не е имало в историята. Във всички военни доктрини влиза първо да им събориш мостовете, магистралите, централите, това, което ние сме градили. Европейската дипломация търпи огромни укори. Само преди няколко месеца дори президентът Макрон беше против обща отбрана. За няколко месеца всички претърпяха метаморфоза", заяви Борисов.

Премиерът отбеляза възможен военен съюз между Индия, Китай, Русия, Иран, Турция, като на тези държави БВП е по-голям от този на Г-7. Борисов изтъкна, че България също трябва да възстанови възможностите си във военната индустрия и даде пример с това, че в Червен бряг са се произвеждали машини, които сега струват 12-15 млн. евро едната.

"Ако считаме, че ще се готвим за война, трябва да преориентираме държавата - въоръжения, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, милиард за това, доходи... И на нас ни се иска всичко да стане", каза Борисов.

Той отбеляза, че България иска мир на Балканите и в Европа, а поколенията са забравили какво е война.

"Европа не е подготвена. Тези, които са готови, при тях човешкият фактор не съществува. В Европа един войник да загине е трагедия. Ние сме най-хуманните, ценим човешкия живот", поясни Борисов. 

И изтъкна, че правителството е готово да мисли за общ консенсус, включително за смяна на приоритетите:

"За нас образованието беше най-важно. Ако преценим всички, че друг е приоритетът, връщаме назад. Трябва да сме наясно като нация откъде и какво може да ни дойде. Мястото, в което се намираме, може да ни дойде от много места."