Най-известната журналистка в Малта бе взривена в автомобила си близо до дома й. Убийството на един от участниците в проекта „Досиетата Панама“ предизвика шок и възмущение в цяла Европа.

Дафне Галиция загина в понеделник следобед, когато нейното "Пежо 108" бе взривено.

Взривената кола е излетяла на десетки метри в близкото поле.

„Гардиън“ припомня, че Дафне Галиция е популярен блогър, чиито публикации са привличали много повече читатели от общия тираж на вестниците в Малта. Наскоро „Политико“ я нарече „жената Уикилийкс“. Нейните статии са вбесявали не един и двама представители на властта и на подземния свят в Малта.

Последните разкрития на Галиция са били за премиера на страната Джоузеф Мускат и двама от неговите сътрудници, които са били свързани с офшорни компании, замесени в продажбата на малтийски паспорти. Тези фирми са получавали плащания и от Азербайджан.

Никой не е поел отговорност за взривяването на журналистката.

Президентката на Малта Мари-Луиз Колейро Прека призова за спокойствие. След множеството нарушения на парламентарните избори през лятото сега много хора в Малта се опасяват да не се върнат времената на насилие, в които страната живя през 80-те години.

Премиерът Мускат заклейми „варварската атака“.

"Всички познават Галиция като мой остър критик – и политически, и личен, но никой не може да оправдае такъв варварски акт.“

По-късно премиерът Мускат обяви, че е поканил агенти на ФБР да помагат в разследването.

Лидерът на Националистическата партия Адриан Делиа обяви, че убийството е политическо.

Според местни медии Дафне Галиция е подала сигнал в полицията преди 15 дни, че получава заплахи за убийство.

Галиция публикувала последната си статия в 2:32 ч. следобяд в понеделник, а експлозията е станала малко след 3 часа следобяд.

Журналистката се интересувала от различни теми – от пране на пари чрез банките до използването на онлайн хазарта от мафията.

През последните две години Дафне Галиция се занимавала основно с разкритията от „Досиетата Панама“. Синът на Дафне – Матю, е журналист и програмист. Той работи за Международната мрежа за разследваща журналистика, която получи базата данни за офшорните фирми от панамската кантора „Мосак Фонсека“.

Семейството на Дафне е поискало смяна на разследващия магистрат. Случаят е бил поет от дежурния следовател Херера, който обаче е бил обект на разкрития в блога на журналистката.

През последните години в Малта има няколко убийства чрез взривяване на автомобили. Извършителите не са установени.

Дафне Галиция бе на 53 години. Има съпруг и трима синове.

Асанж обещава награда от 20 000 евро

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж обеща награда от 20 000 евро за информация, която би помогнала за издирването на убиеца на Дафне Галиция.

Той написа в туитър следното:

"Побеснях, като чух, че малтийската разследваща журналистка-блогърка Дафне Каруана Галиция е убита този следобед недалеч от дома й от кола бомба. Обявявам награда от 20 000 евро за информация, която да доведе до осъждането на убийците й. Нейният блог е: https://daphnecaruanagalizia.com/