С категоричното 8:5 гласа съдийската колегия на новия ВСС торпилира един от любимите прийоми на предишното "бетонно мнозинство" - едни и същи хора да се инсталират на различни ръководни постове из цялата страна. Явлението отдавна е кръстено "съдебна номенклатура" и редовно бе посочвано като една от метастазите на мафията за влияние в системата. 

За какво става въпрос?

За да предпази Темида от подобно възпроизвеждане на "вечни началници", чл. 129 ал. 6 на Конституцията казва,  че "административните ръководители... се назначават... за срок от пет години с право на повторно назначаване".

Както днес отбеляза Красимир Шекерджиев, практиката на предния ВСС обаче бе доста непоследователна.

Казано просто, когато човекът не е "наш", се приемаше, че той има право само на 2 мандата изобщо в системата и точка. Когато обаче е наш, той бе "разкарван" от едно ръководно място - след като си изкара двата мандата - да оглави друг съд (или прокуратура). Така "здравите сили" се обградиха с армия от преторианци послушковци на всички "капии".

Казусът "Осман"

Повод днес за подновяване на водения от години спор се превърна кандидатът за шеф на Районен съд - Златоград, Сунай Юсеин Осман. Той е "класик", който "работи шеф" - изкарал е един 5-годишен мандат като председател в Ардино, после 2 и половина години от втория мандат и сега се кандидатира за Златоград. (Достойните членове на съвета често дават пример със съдии като този от Козлодуй, който повече от 20 години перманентно е председател или зам.-председател на нещо, б.р.)

Сега Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) ясно се е проинесла, че кандидатурата на Осман за шеф е недопустима, защото вече е карал два последователни мандата като административен ръководител. 

Плътно зад Осман и срещу комисията обаче застанаха Георги Колев (председател на ВАС), Боян Магдалинчев (досегашната му "дясна ръка" в съда, а сега представляващ ВСС), както и Боряна Димитрова - досега шефка на Административен съд - Бургас. Тя е и единстената, която влезе във ВСС от... прословутия списък с "правилни" хора, спуснат от неясно кой до административните съдии преди изборите през това лято.

Освен Лозан Панов и Красимир Шекерджиев, който обяви решенито на КАК, върховните съдийки Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова показаха, че не всичко е загубено и остро се възпротивиха на прословутата съдебна номенклатура. 

"Има магистрати, които една голяма част, ако не и целия си стаж като магистрати пребивават като административни ръководители", каза Атанаска Дишева.

И намекна на ръководството на ВАС, че в съда е имало опит да се свика общо събрание - което по закон може да пита Конституционния съд за така важния въпрос с двата мандата, но това е било отказано.

Георги Колев се намеси, колкото да каже, че това било популизъм.

След настойчивата борба и на Боряна Димитрова - едва ли не да гласуват Осман и да не му мислят много-много, щом няма решение на КС по въпроса, Олга Керелска остро взе думата. Тя заяви, че на съвсем скорошните им изборни кампании всички са се срещали с магистратите от страната и всички знаят, че съдиите поставят въпроса против отглеждането на вечни началници:

"Това не се приема от колегите. И в крайна сметка ние като техни представители, дори и чрез Народното събрание, трябва да държим сметка и за това. Ние представители на съдиите ли сме тука, или сме нечии други представители? Защото ако сме представители на съдиите, трябва да държим сметка какво очакват съдиите от нас", каза Керелска, която правораздава във ВКС.

На което Димитрова се обиди и каза, че я нападала лично.

"Колегата Осман изкарал един цял мандат, кандидатирал се за втори и изкарал 2,5 г. - като писал концепция как ще развие съда в Ардино и т.н. И сега изведнъж на средата на втория мандат решава, че иска да отиде, да стане председател на друг съд – на Златоград", описа Керелска.

В крайна сметка с категоричното 8:5 (при отсъствие Даниела Марчева, БСП) колегията за пръв път от 5 години "обърна мача" и не позволи на "здравите сили" да назначат Осман за доста съмнителния трети пореден мандат.

С осмицата изненадващо гласуваха Вероника Имова (политическа квота ГЕРБ) и Стефан Гроздев (политическа квота ДПС).

Случката видимо вбеси Георги Колев, който излезе да пуши след гласуването...