Неясната ситуация около Корпоративна търговска банка (КТБ) повлия и върху цените на акциите на другите български публични банки. Днес на Българската фондова борса книжата на Първа инвестиционна банка поевтиняха със 7,24% до 3,15 лв. за брой, а акциите на Централна кооперативна банка загубиха 6,50% до цена от 1,05 лева. Търговията с акции на двете финансови институции беше в малки обеми - общо за малко над 60 000 лева.

"Това е нормално, като се има предвид, че обявените в петък от БНБ данни за състоянието на КТБ бяха по-лоши от очакваните", коментира за Клуб Z Петко Вълков, управител на "Конкорд Асет Мениджмънт".

"Не става дума за масови разпродажби, но акциите на банките са под натиск основно заради несигурността, която е в нашите глави, макар че във финансовото състояние на банките нищо не се е променило, даже напротив - през последната година секторът има значително подобрение", смята Вълков.

Не е ясно и борсовото бъдеще на КТБ. Очакваше се търговията с нейните акции да бъде възобновена на 21 юли, което едва ли ще стане, като се имат плановете за одържавяването ѝ.

Междувременно цената на облигациите на КТБ, които се продават в Лондон, падна до 65-70 цента за номинал от долар, но сделки нямаше, съобщи Ройтерс.

"Общото схващане е, че банката няма да фалира, макар че технически точно това се е случило, а централната банка нищо не е казала за тази емисия", казва анализаторът от Jeffеries Ричард Сегал. Неяснотата на ситуацията поражда нервност у инвеститорите, обяснява той.

Падежът на емисията е на 8 август. Тя е с номинал от $ 150 млн. и беше пусната през лятото на 2012 г.