Професионалната лига на САЩ по американски футбол (НФЛ) ще продължи да не задължава играчите да стоят прави на химна, стана ясно след среща на собствениците на клубове в Ню Йорк.

Босовете и асоциацията на футболистите имаха сбирка, за да обсъдят дали да спуснат правило състезателите да стават и да търпят санкции, ако не го правят, когато преди мачовете звучи "Знаме, обсипано със звезди". До такова обаче не се стигна - новината е, че няма новина.

Футболистите, които още от миналия сезон седяха и коленичиха като форма на протест срещу различни социални проблеми в Америка, ще могат да продължават да го правят безнаказано.

Което моментално предизвика реакция от страна на президента Доналд Тръмп.

"НФЛ реши, че няма да принуждава играчите да стоят прави, когато се изпълнява националният химн. Това е тотално неуважение към нашата велика страна", написа държавният глава в туитър.

Така войната между Тръпм и американския спорт продължава с пълна сила. Практиката за коленичене или седене започна през миналата година. Първо от един играч - бившия куотърбек на "Сан Франциско 49" Колин Каперник. Последваха го други.

След като Тръмп стана президент почти няма отбор, играчи на който (не само афроамериканци) да не протестират. Междувременно с политиката си и някои изказвания и писания Доналд Тръмп си създаде много врагове в баскетбола, бейзбола, хокея на лед, индивидуалните спортове...

Любопитно е, че някои от собствениците на клубове в НФЛ бяха негови спонсори по време на кандидатпрезиденската кампания. Че и приятели. Сега отношенията не са толкова близки.

Срещата в Ню Йорк се приема като успех за асоциацията на играчите от медиите в САЩ. Собствениците са се съгласили да лобират пред Конгреса да бъдат приемани закони или поправки с цел да се ограничава расизма и социалното неравенство. Набелязани са конкретни точки.

Босът на лигата Роджър Гудел заяви след срещата, че клубовете насърчават играчите да стават прави на химна. Но няма да ги задължава да го правят. Двете страни ще имат повече срещи в бъдеще с цел "изглаждане на различията".