Samsung обяви голяма стъпка на конференцията SDC 2017 - корейската компания започва проект за отваряне на смартфоните Galaxy за операционната система Linux.

Това ще става с докинг станцията Samsung DeX, представена в Сан Франциско, която е насочена към разработчици, които искат Linux на своите мобилни устройства.

Алтернативната операционна система, популярна в ИТ средите, всъщност е в ядрото на Android. Новият проект на Samsung Linux on Galaxy всъщност не е стандартна дистрибуция като Ubuntu или Debian, две от различните версии на Linux, а използва специално приложение и ядрото на операционната система на смартфона.

Засега софтуерът е на етап разработка, но ако имате нужните познания, може да се запишете за ранен достъп тук.

Добрата новина за потребителите е, че се отваря възможността за реална преносима работна станция. Тази концепция вече е тествана в Kickstarter устройства, финансирани от почитатели, но за да стане масова, е нужно именно гигант като Samsung.

В бъдеще това би означавало да зарежем компютрите, освен за специфични задачи като видеообработка, 3D моделирани или пък игри, и да носим само смартфона си. С докинг станцията можем да го включим във всеки компютър или дори монитор и просто да имаме своя компютър в себе си в най-малката възможна форма и с най-голямата гъвкавост. Дали системата ще сработи и дали разработчиците ще ѝ обърнат достатъчно внимание, предстои да видим.