"Трябва да бъде арестуван главният прокурор, трябва да бъде арестуван гуверньорът на БНБ – Иван Искров, защото това са хората, които внесоха смут в банковата система... На Цветлин Йовчев и Писанчев (Владимир Писанчев, председател на ДАНС, бел. ред.) мястото им е в ареста. Те са съучастници в стреса на българските граждани."

Това каза бившият вътрешен министър, а сега член на Националния съвет на АБВ Румен Петков, в интервю за offnews.bg. Той риторично пита защо трябва да вярваме на прокуратурата, че има източване на КТБ:

"Прокуратурата и гуверньорът на БНБ с нечуван апломб обявиха, че някой е изнесъл 206 млн. лв. в чували. Днес казват: „Не, не са изнесени 206 млн. лв. в чували, просто някой краде от 2011 г. досега“. Защо трябва да им вярваме? Прокуратурата обяви, че се подготвя убийството на Делян Пеевски. На другия ден казаха: „Не бе, не се планира убийство. Ние сме сбъркали малко“. Още кой в България вярва на този главен прокурор? Той се държи като мутра. Той се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Той се държи като инструмент на Ахмед Доган - за всички е видно. Така че тази прокуратура не може да разполага с доверието на никого."

(Това не е първият път, в който Петков влиза в "закачка" с главния прокурор. Той вече е използвал и израза за джобното ножче, което накара Цацаров в края на май да отговори, че хората с тип мислене "джобно ножче, са останали твърде назад във времето и събитията".)

По-нататък Петков изтъква, че за него и ръководството на МВР и ДАНС съучастват на ставащото в държавата: 

"Кой арестува тримата, обвинени за опита за покушение на Делян Пеевски? МВР. Значи Цветлин Йовчев е съучастник в лъжата. По-мрачен период – аз съм човекът, атакувал най-много Цветан Цветанов, но по-мрачен период в ръководството на МВР не е имало. Тези хора са способни на всичко, за да угодят на Делян Пеевски и колкото по-бързо си отидат, толкова по-добре за обществото."

Политикът призовава българските граждани да запазят самообладание и да знаят, че банките са стабилни "въпреки главния прокурор и въпреки гуверньора".

"Въпреки тези хора, които се държат като откровени престъпници и откровени бандити, повтаря той. - ДПС и БСП са абсолютни съучастници на главна прокуратура и на Народната банка. Тези две партии трябва да си отидат от сцената. Всеки, който гласува за БСП, гласува против парите и интересите си. Това трябва да е ясно на гражданите. Това са зависими хора. Това не е персонален въпрос. Тук въпросът е на морал или по-скоро на липсата на морал."

Петков коментира и множеството кадри в системата на МВР, които според него са държани като врид (временно изпълняващи длъжността), за да са послушни при изборни нарушения:

"Това означава, че главният секретар на МВР и министърът съвсем целенасочено държаха хората, които са съучастници в купуването на гласове... Какъв е пазарджишкият директор? (Главен инспектор Йордан Рогачев, б.р.). Инструмент за купуване на гласове. Какъв е плевенският директор..? (Главен инспектор Йордан Каменов, б.р.). Аз говоря и за титуляри. Това са хора, които са съучастници в купуването на гласове и в опорочаване на изборите. Защо държат столичния директор (комисар Ивайло Спиридонов, б.р.), впрочем солиден човек, за временно изпълняващ? Защо? Точно заради това – за да могат да им кажат: приемаме нов закон и с този нов закон решаваме вие дали оставате, или ви изхвърляме. Целта е да бъдат държани в зависимост – аз това съм го казал преди няколко месеца. Това не е откритие..."

... Ужасяващото е, че стабилизираха това недоразумение главния секретар, който е хем некадърен и непохватен, но и вреден за системата (според новия Закон за МВР Светлозар Лазаров преди дни бе назначен с 5-годишен мандат, б.р.). Не може да имаш убийство на служител и главният секретар да се кипри от телевизия на телевизия и да обяснява колко блестящо е организирал операцията. Да излязат и да кажат от какво точно загина служителят; да излязат и да кажат този провал на кого се дължи.

Според Петков главният секретар "освен поръчки друго не може да изпълнява и не може да работи за МВР".

Политикът коментира и казуса с генерал-лейтенант Ангел Антонов, който, след като е бил шеф в Националната полиция, набързо получи лампази, за да оглави НСО:

"Това е недоразумение, за което отговаря министър-председателят. Не може три години и половина да обвиняваш МВР в полицейско насилие и ръководителят на полицията, който е пряко отговорен за действията на МВР, да го направиш шеф на НСО. Това е абсурд. Ти институционализираш полицейското насилие по този начин."

На въпрос, поставя ли под съмнение професионалните възможности на ген. Антонов, Румен Петков отговаря:

"Никога не съм имал съмнения, че той има професионални качества. Той няма такива и това е видимо от престоя му в Национална полиция. Какво има да коментираме? Питайте Цветлин Йовчев имал ли е период от време, в който е считал Делян Пеевски за непреодолим фактор в обществения живот на страната и веднага ми кажете какво е отговорил, за да коментирам аз. Обвързвам този гражданин начело на НСО с продукта на Йовчев."