Дефицитът на бюджета ще мине 5-6%. Това каза в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

И Орешарски, и Чобанов признаха, че това, което говоря месеци наред е факт. Строителният бранш има да получава на 1,5 млрд. лв. НЗОК има 320 млн., дефицит, в НЕК 3 млрд., парите от Фонд "Земеделие", които трябва да се платят... Ако тряба да се вдигне тавана на дълга.

каза Борисов. Според него управляващите са обещали да вкарат актуализация на бюджета, на бюджета на НЗОК и да се вдигне тавана на дълга. "Ще я подкрепя, в противен случай служебното правителство няма да е на хляб и вода, а само на вода и ще загине", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е поискал оставката на ръководството на БНБ, "защото страдат от липса на репутация". Той поясни, че "каквото и да кажат аз не мога да им вярвам". Според него за да бъдат решенията относно Корпоративна търговска банка (КТБ) адекватни трябва да се знае цялата истина. Според Борисов е необяснимо как са се разпределяли стотици милиони от тази банка без данъчните, финансовото разузнаване и финансовото министерство да се усетят. "Нямам име за нов шеф на БНБ, но ръководството трябва да се смени утре", смята Борисов. Той обясни, че преди няколко години е подкрепил Иван Искров, за да има "максимално спокойствие, тишина и пълен консенсус. Сега те се издъниха и трябва да си отидат, за да се възстанови доверието", убеден е Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че на последните консултации при президента е бил най-диалогичния човек. "Но коалиционните партньори се карат и не могат да се разберат, виждам голям проблем", обясн той.

Според Борисов България има редкия шанс да се сдобие с външен министър на ЕС в лицето на Кристалина Георгиева.

Всички я подкрепят, най-сериозните хора я подкрепят. Ако се отиде на смешния вариант, чувам че се готвят Вигенин да го направят еврокомисар, унижението, падението на държавата ще стигне дъното. Никой тук не е говорил с мен, в Брюксел всички говорят. Харесват Кристалина Георгиева, тя е доказан, перфектен специалист, изключително ниво. Навремето аз работих Ирина Бокова да я подпомогнем да стане шеф на ЮНЕСКО. Ако те върнат жеста ще имаме редкия шанс Европа да има външен министър българка. Няма да го вземе друг този портфейл. Надявам се на здравия разум.

каза Борисов.