Министерският съвет ще отпусне 1 млн. лева за възстановяване на щетите от наводнението в общините Бургас и Камено, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Решението за това е взето на разговор между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. Тримата са обсъждали и други мерки за преодоляване на щетите.

Трима души загинаха след проливните дъждове в региона вчера. Десетки къщи в десетки села бяха унищожени, други са тежко пострадали. 400 хил. лв. ще отидат в Бургас, а 600 хиляди - за Камено. 

Описването на щетите, които са основно върху публичната инфраструктура, ще приключи в понеделник, съобщи вицепремиерът Дончев. Той е председател и на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която има заделен резерв до края на годината за над 2 млн. лева. Те могат да бъдат предоставени както за непосредствено справяне с бедствията, осигуряване на пътен достъп и достъп на хората до домовете им, така и за ремонтни дейности до края на годината.

Когато бъде изготвена детайлна справка за всички извършени дейности, правителството ще вземе решение от коя бюджетна програма и колко допълнително финансиране ще бъде отпуснато.