ДПС ще изпрати писмо до европейските институции по повод участието на националистически партии в управлението на България. Това каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

"Оставка на Валери Симеонов или на цялото правителство", заяви Карадайъ.

Той поясни, че писмото е израз на загрижеността на ДПС за бъдещето на България. И припомни, че движението много пъти е призовавало ГЕРБ да предприеме действия срещу националистите, но такива действия не са били предприети.

"Отговорност на всички партии от демократичния спектър и на цялото демократично общество е да противодействат на участие на националисти и ксенофоби във властта", заяви Карадайъ.

В писмото от ДПС изразяват тревога от надигащия се национализъм в Европа. Но отбелязват, че в Европа системните партии избягват да се коалират с националисти.

Карадайъ цитира и медийни публикации за съдебни решения за незаконно строителство срещу вицепремиера Симеонов. Според него медиите питат, гражданите очакват. но резултатът е заплаха към медиите и вицепремиерски пост за награда.

Депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов коментира, че искането за оставката на Симеонов  от ДПС е поредната "претоплена манджа".

"Волен Сидеров много хубаво каза от трибуната, че и сняг да завали ще се иска оставката и ще се говори против Валери Симеонов", коментира Шопов.

Според него няма по-голяма политика на омразата от тази, която ДПС осъществява десетилетия наред.

"Някой действал ли е с такава омраза и ненавист към всичко българско. Как да говоря аз, с езика на любовта ли, когато говорим за управленията, в които участваше ДПС, за кръговете от фирми, за корупцията, която е емблематична точно за тази партия", попита Шопов.