Най-важните ценности за българина са семейството и мирът. В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение. По определени теми се формират огромни мнозинства.

Това са само част от основните изводи на първата част от проучването на изследователски център „Тренд“, възложено от Института за дясна политика. Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“.

46 на сто от анкетираните са посочили семейството като най-важната ценност заедно с мира - 44 на сто. Третото място в ценностната система на българина е сигурността - 38%, отговор, който допълва първите два. Човешките права и свободата са едва след това. Все пак 23 на сто са се сетили и за върховенството на закона.

Така очертаващият се ценностен ред онагледява и често задавания въпрос - защо българите предпочитат да се въздържат от протести, рядко се бунтуват.

 По отношение на ролята на държавата имат превес по-скоро етатистки нагласи, или нагласи, останали от предишния режим. Така огромното мнозинство смята, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а държавата трябва да осигурява работа на всеки, който иска да се труди.

Налице е все още сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България. Нещо повече, според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно.

Парадоксално обаче, хем образованието и здравеопазването трябва да са безплатни, хем данъците не бива да се увеличават.  60 на сто твърдят, че държавата трябва да намали данъците, макар да остават така по-малко пари за социални дейности. Много по-нищожен е процентът на анкетираните - една четвърт, които смятат, че данъците трябва да бъдат увеличени.       

Същевременно 44 на сто смятат, че държавната намеса помага на икономиката. И това е преобладаващото мнение, сочат данните. Според 37 на сто е вярно обратното твърдение - че държавата вреди на икономиката. 

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Институт за дясна политика
Размер на извадка: 1004 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане03.10-10.10.2017 г.
Размер на статистическата грешка: ±3%