Сериалът „Къща от карти“ ще приключи с шестия си последен сезон на фона на твърденията за сексуално поведение на Кевин Спейси. Петият сезон на хитовата политическа драма завърши с голяма въпросителна и феновете с нетърпение очакват продължението. От „Нетфликс“ обявиха, че решението да сложат край на поредицата било подготвяно от месеци.

Моментът на обявяването му обаче идва по-малко от 24 часа след като Спейси, една от звездите в „Къща от карти“, бе обвинен в сексуален тормоз от актьора Антъни Рап, 14-годишен по време на случката. В отговор на твърденията „Нетфликс“ и „Медия Райт кепитъл“ направиха съвместно изявление, в което изразиха дълбоката си тревога от новините по отношение на Кевин Спейси.

Малко по-рано самият Спейси направи следното изявление:

„Честно казано, не си спомням тази среща, това трябва да е било преди повече от 30 години. Но ако съм се държал, както описва той, му дължа най-искрено извинение за дълбоко неприемливото си пиянско поведение и съжалявам много за чувствата, с които той е живял през всичките тези години.”

В т.нар. извинение има поне три смущаващи момента.

Първо, той се извини, без на практика нито да признае, нито да отрече: просто каза, че не си спомня, но в случай че е вярно, дължал извинение. С което едновременно хем постави под съмнение твърденията на Рап, хем уж му се извини.

Второ – може би несъзнателно, но понеже не каза „никога не съм се държал така“ или „не мога да повярвам, че съм направил такова нещо“ и не изрази особена изненада от разкритието, Спейси остави впечатлението, че подобен тип поведение не му е чуждо и все пак е възможно да е станало точно така – просто не си спомня за този конкретен случай.

Трето – и то е най-неприятното – актьорът избра неподходящ момент да разкрие официално сексуалната си ориентация (която вероятно е публична тайна в Холивуд). Може би се е опитвал да отклони общественото внимание от скандала, но всъщност свърза хомосексуалността с педофилията. Така Спейси събра в две съвсем различни неща най-добрите традиции на хомофобските фобии и легенди.

И накрая направи още един странен избор на думи, като каза, че е „избрал“ да живее като гей, с което нанесе сериозни щети върху каузата на всички гей мъже и жени, за които сексуалната им ориентация изобщо не е въпрос на избор, а природна даденост.

"Площад Славейков"