Традицията парламентарни групи да четат декларации от трибуната не "пощади" и Деня на народните будители, който честваме днес. Извън почитта към миналото и будителите, за която всеки от политиците каза по някое изречение, ГЕРБ отбеляза празника с отчет на собствените си "видими резултати" и критика към БСП, социалистите се загрижиха за изтичането на мозъци, а "Обединени патриоти" в лицето на Волен Сидеров - за това, че в училище не се учи вероучение и истинската история на българите, а че човекът е произлязъл от маймуната. 

Първата декларация бе прочетена от Милена Дамянова от ГЕРБ, която е в образователната комисия в парламента. След встъпителните думи, че "на първи ноември честваме делата на хилядите българи, които до ден днешен пазят националното ни самосъзнание и пламъка на българския дух, славим делата на своите просветители, книжовници и революционери, палим факли за знанието, образоваността и националната ни идентичност“, тя се разпростя в разказ за постиженията на ГЕРБ във властта. И обяви как образованието като приоритет в управленската програма и "всеки ден работим за политики, които гарантират икономическа стабилност на държавата и лична реализация на всеки човек".

Не бяха пропуснати 500-те милиона лева повече за образование в бъдещия бюджет, как се правят конкретни неща всяко дете да ходи на училище, как се работи за "социална сигурност", как се осигурява подкрепа за младите учени и парите за наука догодина ще са със 121 милиона лева повече. Дамянова декларира, че не приема критиките на опозицията, уточнявайки, че има предвид БСП. Но ги разбира, защото "ГЕРБ прави първите реформи в предучилищното и училищното образование и във висшето образование". Тя нарече реакциите на левицата "истерични" и обяви, че управляващите отказват "да превърнат цяла система в заложник на нечии управленски провали". 

Последва речта на проф. Иво Христов от БСП, която политически бе по-неутрална, ако изключим, че обвини почти 30-годишния преход за това, че над 2 милиона българи, от които над 30% с висше образование, са напуснали страната. Той направи исторически преглед на събитията, припомняйки, че Денят на будителите се чества от 1923 г. Той прочете текст от Константин Гълъбов по случай празника, писан 15 години след края на Първата световна война за празника, на който е присъствал тогава в Пловдив.

„Каква е била надеждата на българите тогава? Не е била икономическа, не е била политическа - надеждата им е била именно в будителите. Както и преди 100 години българите са разчитали преди всичко на това, че са народ с идея, с дух и проект за собствения си съвместен живот за следващите години“, каза проф. Христов.

След ретроспекцията той "скочи" в 2017 г., за да обясни за миграцията по време на прехода и да уточни, че българите зад граница с образование произвеждат близо 100 млрд. лв. доход навън, с което страната ни се е лишила от още един национален бюджет. Той се позова на изследванията на PISA за неграмотността на децата у нас, разкритикува състоянието на висшите училища и обяви, че "всеки уважаващ себе си ректор на висше училище трябва да издаде заповед вечер университетът да се заключва, защото ще влезе някое куче и ще завърши“.

Проф. Христов завърши:

„Вчера беше Хелоуин. Гледах едни дечица, които се движиха по улицата - щастливи, облечени в маскарадните си униформи. Хелоуин е празник на мъртвите, да не се превърне Денят на народните будители в празник на прекратяването на българското образование. Проблемът не е икономически, социален или политически. Проблемът е преди всичко културен. Той опира до това, че ние като нация сме изправени и пред бездната на незавръщането. Образованите нации се учат от проблемите, необразованите нации влизат в гробището на историята“, заяви проф. Иво Христов.

Последва декларация от ДПС, прочетена от Ерол Мехмед, която бе също политически обрана, но очаквано постави акцент и върху темите за единството на етносите, изучаването на майчин език и езика на омразата, който се шири.

"В историята на България словото има съдбовна роля, светли и силни личности с думи и дела издигат националното самосъзнание и превръщат България в държава на духа", каза той и добави - „България е събрала в науката живота на много етноси. Животът изисква да сме толерантни, умни, отговорни, защото е обща съдбата ни, историята, земята и родината ни. Обречени сме да живеем заедно, мирното съжителство е основна ценност на ДПС. Съвременна България в името на демокрацията следва да осигури държавна подкрепа за изучаване на майчините езици.“

Финала на честването на Деня на будителите от парламентарната трибуна постави Волен Сидеров - лидер на управляващите "Обединени партиоти". Той първо с ирония отбеляза, че днес трябвало да честити Хелоуин, защото българските деца не знаели нищо за будителите, но празнували "чуждия езически празник". Разбира се, за това са виновни и медиите, които го рекламирали. Децата не знаели кои са будителите, защото не знаели какво е "дух и душа" и "учат, че човекът е произлязъл от маймуната". Отричайки теорията на Дарвин за еволюцията, на която е основана световната светска наука, Сидеров настоя, че в учебниците трябва да влязат "вероучението и законът Божи", да се изучава това, че Бог е създател на Света, вместо после да се чудим защо има агресия сред младите. 

Сидеров също направи ретроспекция, припомняйки, че в историята назад будители са били избивани от едни или други управления, припомняйки, че и по времето на Османската империя българите са намирали начин да се образоват, въпреки че имало забрана на територията ни да има печатници.

Сидеров настоя да се учи "истинската история на българите като цивилизационен народ", вместо да се представят като "орда, дошла на коне с пастърма под седлото, която се е вляла в славянското море".

"Тогава съм убеден, че учениците ще пораснат с друго самочувствие и няма да ставаме донори на по-богати държави. Ще знаят, че сме наследници на велика нация. В училише трябва да се говори за дух и душа, не само от материята. Истината е вярата в Бог и да учиш закон Божи", затвори дискусията за празника Сидеров.

А през това време учени от БАН протестираха. Защото няма пари за наука...