Брекзит

Преговорите за излизане на Великобритания от ЕС се подновяват на 9 и 10 ноември, съобщава "И Ю обзървър", цитирайки постянното представителство на Великобритания в ЕС. Изданието припомня, че това е последният шанс да бъде отбелязан достатъчен напредък, който да позволи на среща на върха на ЕС в средата на декември да даде зелена светлина на втората фаза на преговорите - за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС на 27-те.

Британската министър-председателка Тереза Мей каза днес, че приема сериозно съобщенията за руска намеса в изборите във връзка с продължаващото разследване в САЩ по обвинения за руска намеса н презинетския вот през 2016 г, предаде Ройтерс. По-рано през деня британската избирателна комисия каза, че е започнала разследване за финансирането на кампанията за напускане на ЕС в референдума за "Брекзит" от юни 2016 г. "Приемаме много сериозно проблемите около руската намеса, или руските опити за намеса, в изборните процеси или в демократичните процеси на всяка страна", каза Мей пред парламента. Милиардерът Арон Бенкс, който спонсорира кампанията за напускане, отрече вчера твърденеията за руска намеса като "пълни глупости" в писмено изявление. Според "Политико" самият Бенкс е обект на разследването. Междувременно документи на федералния съд, свързани с обвиненията срещу Пол Манафорт, бившия шеф на кампанията на американския президент Доналд Тръмп, показаха връзки с руски олигарси.

Междувременно британксият Национален институт за икономически и социални изследвания публикува доклад, според който реалният годишен разполагаем доход на домакинствата в страната би бил с 2% (600 лири стерлинги по-висок), ако мнозинството бе гласувало за оставане в ЕС на референдума миналата година, съобщи "Политико".

Изданието цитира и британксия главен преговарящ Дейвид Дейвис, че ако преговорите за раздялата е по-вероятно да облагодетелстват повече ЕС на 27-те преговорите по бъдещите отношения ще облагодетелстват и двете страни.

Пучдемон

Пучдемон на пресконференцията си в Брюксел вчера. Снимка ЕПА / БГНЕС

Сваленият власт сепаратистки лидер на Каталуня Карлес Пучдемон ще се завърне в страната си, само ако Испания поиска неговата екстрадиция, съобщава Ройтерс, цитирайки неговия адвокат Пол Бекарт. Вчера Пучдемон заяви в Брюксел, че не вярва, че процесът срещу него би бил справедлив. Свалените каталунски министри, които вчера придружиха Пучдемон в Брюксел, снощи се върнаха в Барселона, съобщи агенция Белга. Пучдемон и 13 негови министри са призовани да се явят пред съдия-следовател в Мадрид в 10 часа българско време в четвъртък.

Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка ЕПА / БГНЕС

Министър-председателят Алексис Ципрас каза, че страната му ще излезе от програмата за финансово подпомагане за €86 млрд. срещу оздравителни мерки през август 2018 г., пише "ЮрАктив". Той каза, че не очаква изненади в третия преглед на изпълнението на програмата. В същоно време спасителният фонд на еврозоната, Европейският механизъм за стабилност, отпусна подтранш от финансовата помощ за Гърция от €800 млн. като част от втория преглед на програмата, който приключи по-рано тази година.

Климат

Мартин Зелмайр, шеф на кабинета на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, е бил обект на лобиране от германската автомобилна индустрия. Снимка ЕПА / БГНЕС

Германската автомобилна индустрия лобира усилено да разводни предложение за намаляване на въглеродните емисии от автомобилите, което Европейската комисия се очаква да представи на 8 ноември, предава "ЮрАктив". Комисията потвърди, че лобистката група ВДА е разговаряла вчера по телефона с Мартин Зелмайр, шеф на кабинета на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и с еврокомисаря по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. Очаква се Комисията да предложи на държавите членки като цели 25-35% намаляване на емисиите до 2030 г. с междинна цел до 2025 г. и задължителен минимален дял на превозни средства с нулеви емисии (главно електромобили) от 15-20%. Според изданието германският автомобилен сектор иска междинна цел и делът на колите с нулеви емисии да отпаднат или да станате незадължителни. В Съвета на ЕС обаче съотношението на силите клони в обратната посока. Миналата седмица Австрия, Белгия, Холандия, Португалия, Ирландия, Люксембург и Словения са пратили на Комисията писмо с искане да предложи 40-процентна цел. Франция и Швеция са поискали същото в отделно писмо.

Еврофондове

Чешката еврокомисарка Вера Йоурова приема в Брюксел българската министърка на правосъдието Цецка Цачева. Снимка Европейска комисия

Еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова каза във вторник, че ЕС трябва да създаде по-силна връзка на зависимост между върховенството на закона и кохезионните фондове презназначени за по-бедните държави членки, предаде "И Ю обзървър". В реч в Хелзинки чешката комисарка очерта как Комисията възнамерява по-добре да защитава върховенството на закона в ЕС. "Трябва да използваме по-добре фондовете на ЕС, за да поддържаме върховенството на закона... По мое лично мнение ние трябва да обсъдим създаването на по-силна зависимост между върховенството на закона и кохезионните фондове", каза Йоурова. По думите ѝ неспазването на върховенството на правото в една държава членка засяга всички. "Съдебната система в ЕС е като верига от коледни лампички. Когато една угасне, другите не светват и веригата е тъмна", каза тя. 

Сексуално насилие

Бекс Бейли, бивша членка на Националния изпълнителен комитет на Лейбъристката папртия казва в интервю за Би Би Си, че е била изнасилена от неин началник по време партийно събитие през 2011 година, но висшестоящ я посъветвал да не докладва случая, когано му разказала за него.

Вишеград

Съмнително е дали новият чешки премиер Андрей Бабиш ще се интересува от Вишеградската четворка. Снимка ЕПА / БГНЕС

Единството във Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) се пропуква, след като миграционната криза, която го спояваше, започна да отзвучава, пише в анализ "Политико". Удар върху солидарността на групата беше отказът на Полша и Унгария  да се присъединят към искания от Франция компромис по ревизията на директивата за командированите работници, който Чехия и Словакия подкрепиха. Вероятният нов премиер на Чехия, милиардерът Андрей Бабиш, малко се интересува от Вишеград според анализатор, цитиран от изданието. Още не е ясно какъв европейски и външнополитически курс ще възприеме той.