Разходите за наука за 2018 г. се увеличават със 120 млн. лева, но няма да се разпределят поравно сред институциите, заяви днес министърът на финансите Владислав Горанов, съобщи агенция "Фокус". Вместо това определящи ще са постигнатите резултати в програми и проекти, добави той.

"Протестът на колегите от научната общност намират аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура", заяви той. "Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева."

И уточни, че около 5 млн. лв. от тези пари са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за средно 5% увеличение на заплатите.

Учените от Академията излязоха днес на протест срещу "геноцида на българската наука" и факта, че 30% от работещите там получават минимална заплата. А стартиращата стипендия на докторант е под минималните 460 лв.

"Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите за държавата. Научните звена и висшите училища могат да кандидатстват за този ресурс. Ако той бъде разпределен предварително, ще се наруши конкуренцията и ефективността при решаване на задачите. По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс", каза още Горанов.

По негови думи бюджетът на БАН има потенциала да бъде удвоен, ако постигнат добри резултати.