Словосъчетание, което доминира в заглавията - и особено съобщенията в един много популярен туитър акаунт, беше избрано за "дума на годината" според изданието за речници Collins, съобщава Би Би Си.

Става дума за фалшива новина, fake news

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва израза непрекъснато, но не е само той. "Фалшива новина" е завладяла света - като употребата на фразата е скочила с 365% през 2017 г.

Тълкуванието на Collins за fake news е фалшива, често сензационна информация, която се разпространява, маскирана като новина.

visual definition of I

Това е петата година, в която Collins определя дума на годината. Сред предишните победители бяха Brexit и Geek. Новата дума ще бъде включена в речника пред следващата година. 

Президентът Тръмп не е единственият държавник, който обича да говори за фалшиви новини. 

Хелън Нюзстед, директор на издателството по езиковото съдържание, коментира: "Фалшива новина - и като обвинение, и като констатиране на факт- беше навсякъде тази година, като допринесе за подкопаването на доверието на обществото в отразяването на новините."

    Думите, които в предишни години са били победители:

    2016 г. Брекзит - неологизъм, чието значение всички добре научихме покрай процеса на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз.

    2015 г. Binge-watch - това е глагол и означава да гледаш много телевизионни програми - примерно епизодите от един сезон на даден сериал - бързо, без прекъсване, един след друг. 

    2014 г. Photobomb - да провалиш фотография, като се изпречиш отпред, докато се прави снимката, като правиш смешни и глупави физиономии.

    2013 г. Geek -  това е човек, който е много на "ти" с компютрите, като те му са по-интересни от хората.