Сигурно често сте чували клишето, че всичко ново е добре забравено старо. Е, ще бъдем откровени – това никак, ама никак не е далеч от истината. Включително и в света на музиката, пише imusic.bg.

Много често ставаме свидетели, как популярни изпълнители от различни жанрове правят собствени кавър версии на култови стари парчета. Понякога им се получава, а понякога – не толкова. Но сега ще концентрираме върху случаите, когато кавърът е успешен. При това – тотално!

Предлагаме ви примери за добре познати кавъри на класически (или не толкова класически) парчета, които историята ще отбележи в графата „получили се“.

Muse – „House of the Rising Sun“ (The Animals)

 

Кавърът на Muse е доста „по-хард“ от оригинала, тъй че е възможно да не допадне на всички, включително на феновете на The Animals. На нас в случая ни стига гласа на Мат Белами, за да го отбележим като „окей“.

Thirty Seconds to Mars – „Stay“ (Риана)

 

Не всеки ден рок банда прави кавър на поп изпълнител, но в случая Джаред Лето и компания спретнаха един изцяло нов поглед върху баладата „Stay“ на Риана и Мики Еко. Е, как ви се струва?

Seether – „Careless Whisper“ (Джордж Майкъл)

 

Още един рок поглед върху истинска поп класика. Вие преценете дали заслужава „да“ и одобрително кимане с глава.

Godsmack – „Come Together“ (The Beatles)

 

Да правиш кавър на The Beatles е амбициозна идея, като не всеки е способен да го направи. Godsmack обаче никога не са били сред плашливите. Е, да – гласовете на Съли Ърна и Джон Ленън се различават доста, а и подходът на Godsmack е доста „по-хард“. Но и това се очаква в случая, нали?

The Civil Wars – „Billie Jean“ (Майкъл Джексън)

 

The Civil Wars ни предлагат един доста лек и плавен кавър на любимата ни „Billie Jean“ на Краля на попа. Определено ни погали ушите.

Linkin Park – „Rolling in the Deep“ (Адел)

 

Покойният Честър Бенингтън вероятно е знаел, че да пееш песен на Адел е едно от най-смелите неща във вокално отношение, които можеш да си позволиш. Но не и когато самият ти разполагаш със зверски глас. Тук Честър направо ни маха главите, а парчето на гласовитата британка не е никакъв проблем за него. Просто настръхваме.

Limp Bizkit – „Behind Blue Eyes“ (The Who)

 

Мнозина биха попитали – как са могли Limp Bizkit да напишат толкова красива песен? Limp Bizkit!? Е, не ся я писали те. Написали са я The Who. Но пък кавърът на Фред Дърст и компания наистина си струваше.

The Fray – „Heartless“ (Кание Уест)

 

„Heartless“ е едно от любимите ни парчета на Кание Уест, а тук The Fray ни предлагат своя собствен поглед над хип-хоп класиката на Yeezy.

The Fugees – „Killing Me Softly“ (Роберта Флек)

 

Ах, обичаме те, Лорин Хил. Един изключителен поглед на The Fugees към култовата песен на Роберта Флек. Красиво, просто красиво!

Уитни Хюстън – „I Will Always Love You“ (Доли Партън)

 

Една от най-обичаните балади в историята всъщност не е песен на Уитни Хюстън, а на Доли Партън. Но няма никакъв спор, че Уитни е певицата, която изстрелва парчето в стратосферата.

Joan Jett and the Blackhearts – „I Love Rock N Roll“ (The Arrows)

 

Тази песен е толкова много свързвана с Джоан Джет, че май много хора не знаят, че всъщност е кавър на The Arrows. Самата Джоан е истински майстор на кавърите и има не един или два зад гърба си. Но е безспорно, че това тук е №1. Преди години и Бритни Спиърс спретна кавър на това парче, но класиката си остава друга.

Шиниъд О’Конър – „Nothing Compares 2 U“ (Принс)

 

Твърде възможно е да не знаете, че това велико парче всъщност е написано от покойния Принс за един от страничните му проекти – The Family. Песента обаче е била близо до забвение, преди Шиниъд О’Конър да я направи световен хит с кавъра си.

Джони Кеш – „Hurt“ (Nine Inch Nails)

 

Оригиналът на Nine Inch Nails е разглеждан като завещание от страна на Трент Резнър. Кавърът на Джони Кеш е нещо като признание на смъртното легло. Песента е част от последния албум на Кеш – American IV: The Man Comes Around, като този кавър носи в себе си много, много голяма сила.

A Perfect Circle – „Imagine“ (Джон Ленън)

 

„Imagine“ е вероятно една от най-специалните и емблематични песни, писани някога. В крайна сметка, кое друго парче създава подобна идеалистична представа за това, което би могъл да представлява светът? Тук A Perfect Circle пречупват песента през своята собствена призма и трябва да признаем – получило им се е.

Marilyn Manson – „Sweet Dreams“ (Eurythmics)

 

Едва ли някой предполага, че щом Marilyn Manson стои зад кавър на някое парче, то изобщо би могло да звучи близо до оригинала. Тук Manson го прави така, както му харесва на него. И определено го „заковава“.