Всеки може да си позволи iPhone X, смята изпълнителният директор на Apple Тим Кук. 

"Важно е да знаете, че огромен брой хора плащат ежемесечно за смартфони. Мисля, че можете да си купите iPhone X само за 33 долара на месец. Това са няколко кафета на седмица, или по-малко от една чашка кафе всеки ден в някое от приятните кафенета", казал той по време на конференция за финансовите резултати на компанията, съобщава MacRumors.

Сумата от 33 долара е базирана на офертите за разсрочено плащане на AT&T - две години и половина по 33,34 долара на месец и притежавате iPhone X. 

Според Кук много от собствениците на iPhone продават старите си устройства, които дълго запазват стойността си, и така могат да спестят още пари от цената на новия флагман, който започна да се продава през миналата седмица.

Но това важи за САЩ - както плановете за разсрочено плащане, така и цената на кафето. Дори и там базовата цена остава 999 долара, а в България iPhone X струва 1700 лв. Единственото, което остава константно, е високата цена на старите модели - iPhone 7 все още може да се продаде за 1000 лева.

Кук обяснява и ценообразуването на новия смартфон, който е най-скъп досега и от гледна точка на базовите компоненти:

"Ние не се опитваме да таксуваме (потребителите) с най-високата цена, която можем да получим. Ние просто се опитваме да оценим това, което доставяме. iPhone X има много нови технологии, които водят индустрията."