"Прокуратурата е разполагала с възможност в продължение на 8 месеца да организира приключването на досъдебното производство. А отделно от това - с оглед цитираната вече разпоредба - е разполагала със задължението приоритетно да работи по дело със задържано лице."

Това постанови съдия Мина Мумджиева от СГС и освободи с най-леката мярка за неотклонение - подписка, Йоан Матев.

Младият мъж, който междувременно навърши пълнолетие, е задържан от 22 февруари т.г. за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Съдът днес прие, че императивният максимален срок по закон в неговия случай е 8 месеца в ареста и не може да остава по-дълго, независимо дали има обосновано предположение, че той е извършителят.

Съдът смята, че е напълно безпредметно да се произнася по въпроса дали той е извършителят и с опасностите да се укрие или да извърши друго престъпление.

Матев каза само, че иска да довърши висшето си образование.

Той ще излезе на практика на свобода чак другата седмица, ако и Апелативният съд потвърди решението на градския.

Иначе още вчера на пресконференция по друг повод от Софийската градска прокуратура се оплакаха, че защитата на младежа прави всяккви процесуални трикове, за да отложи предявяването на обвиненията му (то дори още не е предявено!).

Първо още през лятото изразили желание да се отложи самото предявяване, тъй като защитникът му предстояло да излезе в дълъг годишен отпуск.

"Действията на Йоан Матев и неговите защитници са в насока забавяне на приключването на делото и внасянето на обвинителен акт", казаха от СГП. Те посочиха множество молби- внасяни и оттегляни: за изменение на мярката, за смяна на защитника, отвод на прокурора, има и един отказ на майката, която също е конституирана като негов защитник, да приеме една от призовките.

Днес на излизане от съдебната зала адвокатката на Матев - Стоянка Маркова само каза, че това не отговаря на истината и отказа да коментира повече.

По време на гледането на мярката тя каза, че към него имало "специално репресивно отношение" от страна на наблюдаващия прокурор. Както и разкри, че по разследването са открити окървавени салфетки с "2 ДНК-профила на лица от женски пол, които не е установено на кого принадлежат".

Тя изрази съмнения, че ножът, с който е убит 15-годишният Георги, може да е подхвърлен.

В отговор прокурор Зоя Мананска обяви само, че въпросните салфетки са на 500 м от мястото на престъплението и нямат нищо общо - просто разследващите са искали да проверят всички възможности.