Зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов (БСП) защити от парламентарната трибуна своя колега проф. Иво Христов. Вчера той заяви, че Червената армия е спасила българските евреи, а 80% от българите са "дебилни". Изказването на Жаблянов бе в стил "а вие защо биете негрите". В декларация от името на парламентарната група той припомни скандални реплики на премиера Бойко Борисов, за които той не е подал оставка.

"Напомняме, че далеч по-груби квалификицаии като "лош материал", "прости“ и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент", заяви Жаблянов.

(Б.р.: Борисов не е казвал "лош материал", а "такъв е материалът".)

Той изтъкна, че българският народ и неговите духовни водачи са застанали в защита на българските евреи в тежките години на Втората световна война.

"Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношението между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване", каза Жаблянов.

Той отчете, че БСП е участвала в този исторически подвиг.

"Следователно напълно несъстоятелно е който и да е било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позициите на редица съвременни партии", изтъкна Жаблянов.

Той изрази безпокойство заради това, че политическата дискусия в днешното Народно събрание се фокусира върху периоди от историята, които разделят нацията.

"Очевидно това е търсено, целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност като представители на българския народ е да уважаваме историята и да не е я използваме за ново противопоставяне", заяви Жаблянов.

Той припомни, че Христов вече е поднесъл своите извинения за направената от него квалификация, че 80% от българите са дебили и подчерта, че народните представители, независимо от коя парламентарна група са, имат обща конституционна и гражданска отговорност да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава.

По-късно зам.-председателят на БСП Жельо Бойчев заяви, че Христов се е извинил и че счита въпросът за приключен.