Италианските власти са арестували двама заподозрени за смъртта на 26 африкански жени и момичета от две потънали лодки с нелегални имигранти в морето край южния град Салерно, пише всекидневникът „Кориере делла сера“.

Съдебните лекари в момента извършват експертизи дали жертвите, най-младата от които е на 14 години, са претърпели сексуално насилие. За повечето от тях се предполага, че са от Нигерия.

Арестуваните са либиец и египтянин. Те са били посочени като шкипери на потънал съд с нелегални имигранти от Африка от оцелелите в корабокрушението.

Последните са били спасени от испански военен кораб, участващ в европейската операция „София“ срещу нелегалния трафик на хора в Средиземно море. Екипажът на същия кораб е открил труповете миналата събота и ги е докарал в Салерно заедно с общо 375 спасени корабокрушенци.

Оцелелите от корабокрушението слизат в Салерно от борда на спасилия ги испански военен кораб "Кантабрия" миналата неделя. Снимка ЕПА / БГНЕС

Говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците казва пред британския „Гардиън“, че 90% от африканките в мигрантските лодки пристигат със следи от насилие и че наскоро сред тях е имало жена, която по пътя е загубила трите си деца.

Оцелелите са 2560 мигранти, спасени от удавяне в рамките на четири дни, пише „Гардиън“.