"Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, а не за 80%."

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите за приемането на бюджета на първо четене. Така Горанов припомни изявлението на депутата от БСП проф. Иво Христов, който си позволи да каже, че 80% от българските граждани са "дебилни". Вчера Христов се извини, беше защитен от БСП, а от ГЕРБ поискаха оставката му. 

Горанов каза още, че бюджетът през приходната част ще разпредели близо 40 млрд. лв. и се очаква БВП за пръв път да бъде над 100 млрд. лв.

"Ние не променяме данъците. Единствената промяна е достигането на минималните акцизни ставки за тютюна. За нас е важно съществуващият модел на данъчна политика да бъде запазен", заяви Горанов. 

Според него политиците не са искрени, когато говорят за преодоляване на социалното неравенство.

"Спомняме си началото на прехода, когато всички бяхме равни. След това рязко едни напреднаха, защото - слава Богу! - хората не са еднакви", заяви Горанов.

Той заяви, че по-инициативните и по-образованите трябва и могат да имат повече.

"Ролята на бюджета е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората. Идентифицирахме като проблем качеството на работната сила. В следващата година продължаваме с инвестициите в човешки ресурси. На практика няма безработица, а свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители. В края на периода, за който сме внесли бюджета, се очаква безработицата да бъде малко над 5%. Нива, исторически ниски, които достигат потенциала на икономиката и спират възможността за по-голям растеж", обясни Горанов.

Той допълни, че се инвестират допълнително пари и в здравеопазването, въпреки че не се е родил този, който ще начертае вярната рецепта как да излекуват болното българско здравеопазване.

"Бюджетът е средство, а не инструмент", обобщи Горанов.