"Това, което виждаме, показа, че има опити целият разговор да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Нея нека я коментират историците. Ние казваме, че е необходимо уважение към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождаването на други страни от фашизма."

Думите са на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова от редовния й седмичен брифинг днес.

Журналистка зададе въпроса за ситуацията с осквернения паметник на Съветската армия в София и за разразилия се спор кой е спасил българските евреи от смърт по време на Втората световна война.

"Ние планомерно засягаме проблематиката с паметниците. Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората световна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма, е, че те биват подлагани на нападения. Но, за съжаление, не виждаме адекватна реакция от страна на държавата. Става дума за неподвеждане на тези деяния под наказателна отговорност. По отношение на тези паметници се проявява отношението на хора, действащи извън контекста, извън последиците от Нюрнбергския процес", каза Захарова.

[[nid:60421]]

Мария Захарова допълни, че в руското външно минисерство са видели разгорялата се полемика в българските медии. И попита на висок глас:

"Защо, когато молим да бъдат защитени нашите паметници - по време на преговори, в двустранни контакти - не ни чуват?"

Гласът на руската дипломация завърши коментара си с думите, че "нямаме намерение да започваме дискусии на исторически теми, само искаме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в необходимото състояние, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и наказани". И посъветва всички да прочетат мнението на Михаил Мягков - научния директор на Руското военно-историческо общество.

То бе в отговор на дискусиите кой какъв принос има за спасяването на българските евреи. Мягков твърди, че депортирането на евреите от довоенните граници на страната ни било осуетено заради повратния момент във войната и приближаването на Червената армия към Европа.