Радиоактивен облак над Европа, появил се през последните седмици, показва, че в последнитед ни на септември е имало инцидент в АЕЦ в Русия или Казахстан.

Това съобщи Ройтерс, като се позовава на експерти от френския Институт за изследване на ядрената сигурност - IRSN. Той е техническото подразделение на ядрения регулатор ASN.

От IRSN твърдят, че инцидентът не се е случил в реактор. (В момента в Казахстан дори няма АЕЦ - б.р.) Вероятно става дума за място за преработка на ядрено гориво или център за радиоактивна медицина. Няма отражение върху човешкото здраве или околната среда в Еропа, уверяват от института.

Експертите не могат да посочат точното място на изтичането на радиоактивен материал. Въз основа на климатичните условия най-вероятната зона на инцидента се намира между Урал на север и река Волга на юг. Което означава, че мястото е Русия, а може и да е Казахстан.

"Руските власти заявиха, че не знаят за инцидент на тяхна територия", заяви директорът на IRSN Жан-Марк Пере пред Ройтерс.

От института все още не са се свързали с властите в Казахстан.

Говорителка на руското Министерство на извънредните ситуации съобщи, че не може веднага да коментира. От Ройтерс не са били в състояние да се свържат незабавно и с властите в Казахстан или с посолството на средноазиатската република в Москва.

През последните седмици от IRSN и няколко други учреждения за ядрена сигурност измерили високи нива на рутений-106. Това е радиоактивен нуклид, който се получава в резултат на разпадането на атоми в ядрен реактор и не се създава по естествен начин.

От IRSN смятат, че количеството изтекъл рутений-106 е голямо - между 100 и 300 терабекерела. Ако такъв инцидент се случи във Франция, ще се наложи евакуацията или подслоняването на хората, намиращи се в радиус от няколко километра от мястото на инцидента.

Радиоактивният елемент вероятно изтекъл от място за преработка на ядрено гориво или център за радиоактивна медицина, смята Жан-Марк Пере. Поради краткия си период на полуразпад, траещ близо година, рутений-106 се използва за лечение.

От IRSN отхвърлят възможността за инцидент в ядрен реактор, тъй като това би довело до заразяване и с други радионуклиди. От института не допускат и да се е разбил спътник, задвижван с помощта на рутений. Проучване на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) установило, че такъв сателит не е падал на Земята в този период.

Измервания, направени от различни станции в Европа, показали високо ниво на рутений-106 в атмосферата в началото на октомври. От 6 октомври количеството започнало постоянно да намалява.

Няма превишени норми за радиоактивност в България

В периода 29 септември-4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Данните са от шестте пункта в Бухово, село Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана. Измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна  пецифична активност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

На 6 октомври българската Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.