Граждански активисти, журналист от крайно левия портал "Барикада", хора от списание със звучното име "Диверсия", синдикалистката от "Подкрепа" Ваня Григорова и депутати от БСП обявиха внасянето на над 30 000 подписа за гражданска инициатива в парламента. Тя се казва "Да спрем машината на неравенството" и има две основни искания - въвеждане на необлагаем минимум у нас, равен на текущата минимална работна заплата, и диференцирана - тоест по-ниска ДДС ставка за стоки от първа необходимост като лекарства, книги и учебници, детски стоки. 

"Целта е да европеизираме България и данъчната й политика", обявиха инициаторите, придружени от соцдепутатите Антон Кутев и Крум Зарков. 

Показана бе и карта на Европа, според която България е единствената страна в ЕС, в която няма необлагаем минимум, а заедно с Дания е и единствената с единнна ДДС ставка за всички стоки.

"Затова наричаме България "черна дупка" по отношение на данъчното облагане", обясниха активистите - в първата карта страната ни бе оцветена в черно. 

Журналистът от "Барикада" Ивайло Атанасов обяви как спестяването на около 43 лв. от данъци месечно - което щяло да се случи с въвеждане на необлагаем минимум, може да звучи малко на хората с високи доходи, но за повечето население това били парите, с които изкарват последната седмица преди следваща заплата. И той повтори как България трябва да се "европеизира". Уточнено бе, че активистите не говорят за отмяна на плоския данък след въвеждане на необлагаем минимум. 

Тезата на БСП е обратна - те искат и прогресивно данъчно облагане на доходите, т.е. "богатите" да плащат по-голям процент от дохода си като данък, а единната ставка от 10% да отпадне при облагането на физическите лица. 

Инициаторите на гражданската инициатива искат и ДДС за лекарства, книги, детски стоки и др. да е 9%, а не 20%. Исканата ставка е същата, каквато е в момента в сферата на туризма. 

Подкрепа била получена от партиите АБВ и "Движение 21", от граждански организации и други.