Предизборна кампания, насочена срещу евроскептичните партии за изборите за евродепутати през 2019 г. планира Европейският парламент. Това разкрива стратегията за евроизборите, разпространена от “Политико“.

“Не е преувеличено да се каже, че европейският проект е заложен на карта. Издигането на национализма засяга всички обществени групи“, се казва в стратегията. “Затова кампанията трябва не просто да предизвика гласоподавателите да отидат до урните, но и да ги убеди да подкрепят европейския проект.“

Стратегията трябва да бъде одобрена от комисия, съставена от евродепутати, в понеделник. Говорител на Европарламента потвърждава пред “Политико“, че такава стратегия се приема преди всички избори за евродепутати.

Авторът ѝ, генералния гекретар на Европарламента Клаус Веле, смята, че подобен подход е необходим. Той припомня ниската избирателна активност на последните евроизбори през 2014 г. – едва 43%, и обяснява, че толкова ниска активност дава предимство на евроскептични партии.

Стратегията повдига въпроси доколко е редно европейските институции да провеждат кампанията в полза на конкретен резултат вместо да информират гласоподавателите за правата им и да не изразяват политически пристрастия.

Евродепутатът Петер Лундгрен от евроскептичната шведска Демократическа партия реагира остро на предложенията в стратегията:

“Европейските федералисти са отчаяни, след като загубиха изборите в Австрия и Чехия. Европейският парламент ще използва парите на данъкоплатците, за да изгради пропагандна машина, която да заглуши критичните гласове“, казва той. “Всеки демократ трябва да се противопостави на това.“

В Европарламента около 150 от 751 депутати са от евроскептични партии. Част от тях на практика отричат легитимността на институциите, за които работят. Такива са например евродепутатите от Националния фронт на Марин льо Пен, тези от полската управляваща партия Право и справедливост и българската ВМРО.

Европейската комисия също ще се включи в кампанията като се концентрира върху проевропейски послания – как ЕС защитава гражданите и им дава власт да определят собствената си съдба.