Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Предизборна кампания, насочена срещу евроскептичните партии за изборите за евродепутати през 2019 г. планира Европейският парламент. Това разкрива стратегията за евроизборите, разпространена от “Политико“.

“Не е преувеличено да се каже, че европейският проект е заложен на карта. Издигането на национализма засяга всички обществени групи“, се казва в стратегията. “Затова кампанията трябва не просто да предизвика гласоподавателите да отидат до урните, но и да ги убеди да подкрепят европейския проект.“

Стратегията трябва да бъде одобрена от комисия, съставена от евродепутати, в понеделник. Говорител на Европарламента потвърждава пред “Политико“, че такава стратегия се приема преди всички избори за евродепутати.

Авторът ѝ, генералния гекретар на Европарламента Клаус Веле, смята, че подобен подход е необходим. Той припомня ниската избирателна активност на последните евроизбори през 2014 г. – едва 43%, и обяснява, че толкова ниска активност дава предимство на евроскептични партии.

Стратегията повдига въпроси доколко е редно европейските институции да провеждат кампанията в полза на конкретен резултат вместо да информират гласоподавателите за правата им и да не изразяват политически пристрастия.

Евродепутатът Петер Лундгрен от евроскептичната шведска Демократическа партия реагира остро на предложенията в стратегията:

“Европейските федералисти са отчаяни, след като загубиха изборите в Австрия и Чехия. Европейският парламент ще използва парите на данъкоплатците, за да изгради пропагандна машина, която да заглуши критичните гласове“, казва той. “Всеки демократ трябва да се противопостави на това.“

В Европарламента около 150 от 751 депутати са от евроскептични партии. Част от тях на практика отричат легитимността на институциите, за които работят. Такива са например евродепутатите от Националния фронт на Марин льо Пен, тези от полската управляваща партия Право и справедливост и българската ВМРО.

Европейската комисия също ще се включи в кампанията като се концентрира върху проевропейски послания – как ЕС защитава гражданите и им дава власт да определят собствената си съдба.

Коментари

Нямам желание да слушам щуротии против

някой си. Писнало ми е - това е ежедневие. Искам да чуя статии за нещо. Например за това как ЕС ще помогне да се прекърши гръбнака на мутризацията на България, която тече от 2009-та с европейски пари. Опс...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.