Десетки знамена на сепаратистите в Източна Украйна от самообявилата се Донецка народна република се развяха на върха на Бунарджика днес в Пловдив, по време на честването на 60-годишнината от откриването на паметника Альоша, съобщава сайтът "Под Тепето". 

Знамената бяха в ръцете на членовете на движение "Петко войвода", начело с председателя му Иван Иванов. Той и съмишлениците му, накичени с руски и съветски символи, а някои от тях с лика на Путин на гърдите си, позираха гордо и в бойни пози около паметника на Альоша.  На събитието бяха раздавани и листовки с реклама на документалния филм „Донбаска пролет”, както и малки знаменца на самообявилата се Донецка република. 

Руският посланик в България Анатолий Макаров се възмути от надписите, които се появиха на 10 ноември върху паметника, известен като Альошата в Пловдив.

Дни след изказването на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, в което се твърдеше, че Червената армия е освободила българските евреи,  върху паметника се появиха надписи с антисемитско съдържание, пречупени кръстове, както и "откровения": "Захарова е травестит".

Руският посланик Анатолий Макаров (в средата) и митрополит Николай. Снимки "Под тепето"

Това се случи само дни преди честването на 60-годишнината на спорния паметник, който успешно оцелява засега, въпреки че периодично се подновяват предложенията той да бъде съборен.

"Варварските надписи и рисунки на паметника са символ на безпаметност и неблагодарност, непознаване на историята и липса на уважение към паметта на предците, които с цената на собствения си живот са ни подарили свобода", не пропусна днес да коментира на честването руският посланик.

Подобно действие предизвиква само отвращение, произнесе се Макаров.

"В паметника на Альошата няма мрачност и суровост", направи оценка на монумента той, цитиран в съобщение на руското посолство във фейсбук. "Като го гледаме обаче усещаме, че Пловдив се намира под надеждна защита", продължи той.

Руският посланик Анатолий Макаров беше един от видните гости на честването на 60-годишнината на паметника.

В мероприятията се включи почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, а молебена отслужи лично Пловдивският митрополит Николай.

След речта на Макаров бяха поднесени венци и цветя на паметника на Альоша. Там бяха забелязани и множество млади мъже с голи глави, военни униформи и дори радиостанции, които обявиха че са от Войнски съюз „Васил Левски”.