ГЕРБ обявява старт на консултации за промяна в конституцията, която да доведе до отпадане на давността при разследване на престъпления, свързани с приватизацията. Става дума за сделки с държавно или общинско имущество, извършвани в периода 1992-2017 г.

Това съобщи председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. По думите му юристите на партията са обсъдили 5-6 варианта за законодателни промени, които да позволят разследване на раздържавяването, което на хартия започва с първия закон за приватизацията от 1992 г. И за да е чиста процедурата и за да няма съмнения около конституционността, са се спрели на вариант за промяна в основния закон. Предложението е да се добави нова алинея 8 към чл. 31 от конституцията, който да засяга давността при приватизационни сделки. Според Данаилов има "много преписки", прекратени от прокуратурата именно на основание изтекла давност. Примери не даде, но обобщи, че "темата с приватизацията е пряко свързана с борбата с корупцията"  и по време на приватизационния процес "бяха извършени множество престъпления". Юристът допълни и че идеята е да се даде инструмент на съдебната система да разкрие този период от прехода в посочения период, но не става дума за възобновяване на приключили вече дела, защото има такива, които са приключили с оправдателни присъди. 

Данаилов обясни, че предложението е да има "краен срок" - 2017 г., в който да няма давност за приватизацията, е защото процесът практически почти е приключил, а за приватизация са останали най-вече дружества, които са в забранителния списък към Закона за приватизацията. И не се знаело дали и кога законодателят (Народното събрание - б.р.) би решил да промени списъка. 

От партията са се отказали от вариант промяната да мине през ремонт в Наказателния кодекс, защото предишният опит - да отпадне давността за престъпления на комунистическия режим, бе отменен от Конституционния съд. Той бе сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров.

ГЕРБ обаче нямат намерение да предложат същата промяна сега в основния закон, щом така и така искат да го променят, а процедурата е дълга и изисква мнозинство от минимум 2/3 от депутатите - за "бавния" вариант и мнозинство от 180 депутати - за бързия. По думите на Кирилов - ако някоя друга парламентарна сила предложи текстове за давността на престъпленията на комунистическия режим - ГЕРБ ще подкрепят. Но няма да предложат изменението сами, за да не провали това подкрепата, която очакват по другия текст.

Подкрепа за промяната в основния закон за приватизацията ще се търси от всички парламентарни групи.

"Абсолютността на наказанието се поддържа от Кант и Хегел, които са учители на Маркс и Енгелс, така че колегите от БСП трябва да ни подкрепят...", заяви Кирилов, цитирайки част от мотивите към проекта, подготвен от ГЕРБ.

Ще се разчита и на "златния пръст" на Корнелия Нинова, обявиха от ГЕРБ. 

За "бавна" промяна в конституцията на ГЕРБ ще им бъдат нужни гласове отляво. Причината е в парламентарната аритметика - депутатите от левицата са 80. Тоест - всички останали - ГЕРБ, ДПС и "Воля" имат общо точно 160 гласа - на ръба за приемане на промени в основния закон по "бавната" процедура с мнозинство от 2/3 от депутатите.

От ГЕРБ отново извадиха документи от Министерството на икономиката и туризма от 1997 г., в които министърът е посочвал Корнелия Нинова качо член на Съвета на директорите на две държавни дружества, които в последствие биват приватизирани. Размахаха и декларации на Нинова, в която обявява притежание на акции в една от компаниите - "Техноимпекс" ЕООД. Данните представи юристката от ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Парадоксално ще е сега, когато БСП се опитва да се бори с паралелната държава, ще видим дали ще се пребори със съвестта на лидерката си. Очакваме златния пръст на Корнелия Нинова при събирането на подписите", заяви Атанасова.

Тома Биков от ГЕРБ припомни думите на Вацлав Клаус, според когото има два начина за приватизация - "бързо и мръсно" или "бавно и честно". Той избрал първия вариант, за да се премине по-бързо към пазарна икономика и държавата да се стабилизира. У нас обаче според Биков процесът бил "бавно и мръсно". Според Биков с промяната в конституцията от ГЕРБ искали и да се разкрият далавери от прехода, и да се изчисти имиджа на инструмента "приватизация", който сега се бил превърнал в синоним на корупция.

От ГЕРБ наблегнаха на пропуските в законодателството и несправедливостите по време на работническо-мениджърската приватизация. Въпреки че Данаил Кирилов сам "преброи", че това са около 1/4 от сделките. Примери за лоша приватизация от периода на "масовата приватизация" - тоест по времето на Жан Виденов, не бяха дадени. Александър Иванов от ГЕРБ обаче "разобличи" конкретна сделка и тя е за приватизацията на "Кремиковци".