Така нареченият закон срещу вторичното разграбване на КТБ с автори Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС се оказва морално изпитание за депутатите, които се очаква да го гласуват.

Днес проектът за изменения в Закона за банковата несъстоятелност, облицован като спасителен план за активите на банката, се очаква да влезе за разглеждане на първо четене в парламентарната правна комисия. Оказва се обаче, че юридическите съображения на депутатите са гарнирани и с морални такива - могат ли да одобрят проект на Пеевски, обвиняван от някои за един от участниците във фалита на банката и за олицетворение на т.нар. модел #КОЙ, и ако не - то няма ли да бъдат публично заклеймени като врагове на обществения интерес.

Най-общо казано, с проекта се отменят със задна дата цесии, прихващания и промяна в сбствеността на дружества длъжници на КТБ, което според мнения на юристи противоречи на основния закон. Проектът предвижда създаване на нов член 31а в Закона за банковата несъстоятелност, според който "временният синдик и синдикът нямат право до момента на започване осребряване имуществото на банката да заличават учредени от длъжници обезпечения, с изключения на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане". Законопроектът предвижда също обявяване за нищожни на обезпечения, учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката от момента на поставянето на банката под особен надзор до момента на започване осребряване на имуществото. Законът на Пеевски също цели да обяви за недействително всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на обявяване под особен надзор.

В ГЕРБ обаче вярват, че юридически част от текстовете може да се приемат за издържани въпреки критиките, че не може да се развалят сделки със задна дата. Затова и навярно щели да подкрепят проекта. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) коментира пред Клуб Z, че всяка идея за компенсация не трябва да бъде отминавана с лека ръка на фона на няколкото милиарда лева, платени от държавата, за които има минимален шанс за възвръщаемост. Той припомни, че НС вече веднъж отмени в движение прихващания в КТБ ( в края на 2014 г., б.а.).

Коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени партиоти", обаче признават, че са не само пред юридическа, но и пред морална дилема за приемането на "Закона Пеевски". С уговорката, че текстовете все още не са обсъждани от парламентарната група, зам.-председателят на Народното събрание - юристът Явор Нотев ("Атака"), посочи, че ще изкаже съображенията си по отношение на задната дата на действие. Негови колеги допълниха, че са раздвоени в морален аспект. "Да гласуваме точно този законопроект на точно този човек за точно тази банка... Ако не го направим обаче, ще бъдем обявени за защитници на разграбването на КТБ", посочиха те. 

От БСП също споделиха, че нямат още изготвено становище ще подкрепят ли закона. Проблемът им бил, че и без това ги пришивали за всичко към ДПС, колкото и да се опитвали да изградят имидж на единствена алтернатива на управляващите.

"Ще видим кой е "за" разграбването на КТБ и кой е "против", като дойде време за гласуване", бе очакваният коментар на един от съвносителите на проекта Хамид Хамид. Той даде заявка, че на този етап не са водени нито формални, нито неформални разговори за подкрепа с останалите парламентарни групи.