Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и лидер на парламентарната група на партията, коментира пред Нова тв вчерашното отстраняване от пленарната зала на парламента на лидера на БСП Корнелия Нинова. Нинова обвини Бойко Борисов, че унижава парламента, руши институциите и че издава предварително присъди за това, че в парламента има хора, които се занимават с наркотрафик и купуване на гласове от затворници.

"Според вас нормално ли е да се говори за унижение на една парламентарна група от страна на министър-председателя? Министър-председателят е лидер на ГЕРБ, на никой не му е позволено да обижда и парламентарната група, и министър-председателя", заяви Цветанов.

(правилно е да се казва "на никого" - б.р.)

И допълни:

"Може би донякъде и г-н Главчев има някакъв предел и на неговата нервна система."

Според Цветанов, ако Нинова е поискала да ѝ бъде отменено наказанието, това е щяло да бъде подкрепено от ГЕРБ. Тя обаче не го е направила.

"Искаме да се работи в една добра среда. Ситуацията в пленарна зала беше провокирана умишлено", заяви Цветанов.

И специално изтъкна поведението на депутата от БСП Антон Кутев, който бе преди него в студиото и също бе отстранен.

"Представяте ли си, това е цял парламентарен ден, да имате такъв дразнител в парламента", каза Цветанов.

Той коментира вчерашния доклад на ЕК и го определи като обективен.

"Единствено България и Румъния влязоха в ЕС с мониторинг. Кой управляваше тогава? ГЕРБ ли носи вина, че държавата не изпълни критериите, за да влезем в този мониторинг", каза Цветанов.

И изтъкна, че през 2012 г., в края на първото управление на ГЕРБ, докладът е бил много положителен и следващият такъв е бил чак след 18 месеца. Докато за Румъния се е предвиждал нов доклад след 6 месеца. През 2013-2014 г. страната не е имала мониторинг, но в края на 2014 г., след управлението на Пламен Орешарски, вече сме били след Румъния.

Цветанов обърна внимание и на коментара на Нинова, че докладът е тежък шамар за България.

"Една жена да каже "шамар". Само преди три дни аз протегнах ръка за приватизацията. Вие видяхте ли подаване на ръка? С юмрук политика не се прави. С този юмрук опозицията не би могла да спечели. Обществото иска да чува какво се случва, какво се прави, каква е икономическата перспектива, личната перспектива. Най-важно е да не си рушим държавата. Да не влизаме в хипотезата на политическа нестабилност", заяви Цветанов.

Той коментира и инициативата на ГЕРБ за промяна в Конституцията, с която да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията. Според Цветанов в случая става дума за онези деяния, за които има достатъчно доказателства, но е изтекъл давносният срок. Като пример той даде приватизацията на Пловдивския панаир и "Кремиковци".