Парите на американските данъкоплатци отиват не за журналистика, а за... стихове срещу Путин.

Така поне твърди Маргарита Симонян - главен редактор на руската телевизия Russia Today (RT). Тя прочете в ефир една такава творба.

 

Повод бе регистрирането на програмата като чуждестранен агент в САЩ и ответните мерки, които готви Москва. Според одобрен от Думата проектозакон всички западни медии, работещи в Русия, могат да бъдат обявени за чужди агенти.

Стихотворението е написано в петостъпен, а на места - в шестостъпен и дори седмостъпен ямб. Негов автор според сайта Verses.ru е човек на име Николай Хмелницки или Николай Маковски.

В творбата поетът, който не е широко известен, призовава Путин, когото нарича Володя, тихо да се оттегли, за да не докара страната си до гражданска война. В Русия зрее бунт, а неин президент ще бъде опозиционерът Алексей Навални.

Маргарита Симонян прочете не само един, но и четирите куплета. И заяви, че го е направила, за да покаже, че работещите в Русия американски медии се занимават най-вече с пиар на опозицията и антипиар на Путин. А стихотворението според нея е типичен пример от една от издържаните от данъкоплатците радиостанции - Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (РСЕ/РС)

"Ето какво правят тези свободни медии в Русия всеки ден, години, десетилетия. И никой не им пречеше да го правят до вчера, когато Русия прие ответни мерки, защото те не ни дават да работим в Америка", изтъкна главната редакторка.

Според руския законопроект чужд агент в страната може да стане всяка чуждестранна медия, финансирана било от чужбина, било от руско юридическо лице, получаващи пари от източници зад граница. Решението за това кой е или не е агент ще взема Министерството на правосъдието. Обявените за агенти медии ще трябва да слагат съответните знаци на своите материали и редовно да представят отчети пред руските власти.

Законът ще влезе в сила, когато бъде подписан от президента Владимир Путин.

А ето и оригинала на прочетеното в ефир стихотворение специално за тези, които знаят руски език.

Владимир Путин, срок твой позади,
И путь развития уже не актуальный.
Тихонько встань и просто уходи,
Наш лидер завтра - Алексей Навальный!

Ведь согласись: за то огромное бабло,
Что в землю слито тупо, безвозвратно,
Правительство твоё пять раз могло
Аляску с корнем выкупить обратно.

Кавказ кормили, а теперь и Крым,
Но зреет, зреет бунт вполне реальный.
Зачем, Володь? Мы крови не хотим.
Наш выбор завтра - Алексей Навальный!

Уйди с достоинством, как царь Борис тогда ушeл.
Красиво, гордо, не по-хамски.
Володь, уйди, прошу: не доводи
Россию нашу до войны гражданской.

Преди броени дни бе разпространен видеоклип на песента "Чичо Вова, ние сме с теб!". Тя бе изпълнена от ученици от специални полицейски класове във Волгоград в чест на президента.